Трима учители от Благоевград с COVID-19, девет паралелки учат дистанционно

Трима учители от Благоевград са с COVID-19, а девет паралелки минават на дистанционно обучение, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Случаите са на двама преподаватели в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия и на един в Трето основно училище. И тримата заразени са на домашно лечение, добре са, сградите се дезинфекцират.

„Две колежки –по английски език и история, ме уведомиха на 21-ви септември, че са дали положителни проби за COVID-19. Без да чакаме предписания от РЗИ, на следващия ден - празника на Независимостта, с помощта на хигиенистките извършихме пълна дезинфекция на гимназията, а след обяд свикахме педагогически съвет, който се проведе онлайн“, каза пред БГНЕС директорът на гимназията Мариана Митова. На съвета е решено класовете, имали контакт с преподавателките, да преминат към обучение в електронна среда.

„В момента са карантинирани 9, 10 и 11 клас, или общо осем паралелки. Няма паника, всичко е спокойно, колегите са добре, още повече че за нас - директорите, това не е изненада“, добави директорът на гимназията.

Тя очаквала това, но на по-късен етап. Утре - 24 септември, ще бъдат тествани всички учители от гимназията.

„Да се надяваме, че няма да имаме повече положителни проби. Желая на колегите бързо възстановяване, но ако се появи нов заболял учител или ученик в карантинния период, ще предприемем последващи действия“, добави директорът на професионалната гимназия по строителство.

„Снощи получихме информация за наша колежка с потвърден положителен PCR-тест, което ни накара да вземем мерки“, каза и директорът на Трето основно училище Михаил Спасов. За случая той е уведомил РЗИ, вече имат и предписания, които спазват.

„Класът на заболялата учителка минава на дистанционна форма на обучение. Утре рано сутринта ще дезинфекцираме цялото училище“, добави директорът Спасов. Той обясни още, че преподавателката в трети клас се чувства добре и е под домашна карантина за 14 дни, класът ѝ - също, но ще продължат от днес да учат дистанционно.

Първият случай на COVID-19 в Благоевград бе на портиер в Осмо училище в кв. „Еленово“, той също е под карантина. /БГНЕС