Трима военнослужещи получиха ново висше офицерско звание

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои трима български военнослужещи с ново висше офицерско звание, предаде репортер на БГНЕС.

Официалната церемония се проведе в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май, а на нея присъстваха много представители на нейното политическо и професионално ръководство.

Със свой указ президентът освободи контраадмирал Митко Петев от длъжността командир на Военноморските сили и го назначи за военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз. Митко Петев получава и висше офицерско звание „вицеадмирал”.

Румен Радев удостои още началникът на Военномедицинска академия бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски с висше офицерско звание „генерал-майор”.

Държавният глава назначи и полковник Деян Дешков, който до този момент бе заместник-началник на щаба на сухопътните войски, на длъжността командир на 61-а механизирана бригада, като го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал”.

За новите си пагони и назначения тримата офицери получиха поздравления лично от президента Румен Радев. „Искам да ви пожелая много здраве, сили, вяра и енергия във вашата високо отговорна дейност. Не забравяйте, че към вас има високи изисквания и големи обществени очаквания за съхраняване и издигане на авторитета на Българската армия и развитие на съвременни отбранително способности. Служете на България отговорно и всеотдайно!“, обърна се към тях държавният глава.

От името на тримата военнослужещи слово произнесе вицеадмирал Петев. „Благодарим за оказаните чест и доверие“, заяви той пред присъстващите и ги увери, че той и неговите бойни другари ще останат верни на клетвата, която са дали пред знамената на Българката армия. „Ще запазим честта на пагона и ще направим всичко необходимо, за да защитим престижа, свободата и независимостта на Република България“, каза още вицеадмирал Петев. /БГНЕС