Триноги с изкуствен интелект ще помагат в борбата с пътния травматизъм

Полицейски служители от 19 областни дирекции на МВР получиха съвременни камери с висока резолюция и разделителна способност, които да помагат в борбата с пътния травматизъм.

20-те преносими мобилни камери, закупени със средства по Фонда за безопасност на движението, ще засичат скоростта едновременно на няколко автомобила, включително и в различните посоки на движение.

В момента се работи по обществени поръчки за доставка на още 280 преносими, стационарни и мобилни устройства, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Той съобщи, че през последните два-три месеца има повишаване на събираемостта на глоби с повече от 50% в сравнение с миналата година за същия период.

"Само за последните две седмици сме събрали от глоби малко над 7 милиона лева, като за същия период миналата година те са били около 4 милиона", отбеляза вътрешният министър.

Калин Стоянов, вътрешен министър

В новите устройства са интегрирани усъвършенствани 4D HD FMCW-радари и камери с висока разделителна способност, и са оборудвани с вграден изкуствен интелект. Това позволява контрол на скоростта в множество платна, което ги прави добре приложими както по магистрали, така и в градски условия.

Специално програмираната им система дава възможност за наблюдение на трафика и за точно разчитане на регистрационните табели на превозни средства при всякакви условия на осветеност (в тъмната и светлата част на денонощието).

Високата резолюция на получените изображения позволява покриване на до 3 ленти (в една и съща посока на движение или в противоположни посоки на движение) с отлично ниво на детайлност. Системата идентифицира вида на превозното средство – леко или товарно, както и неговата класа. В състояние е да разпознае скоростта и позицията му при придвижване в зоната на засичане и позволява регистрирането на нарушения на множество превозни средства едновременно - например превозни средства, движещи се в различни ленти.

Регистрираните нарушения от камерата ще се предават директно към Центъра за обработка на нарушенията, посредством защитена мобилна връзка за последваща обработка и изготвяне на електронен фиш. /БГНЕС