Трио учени спечели Нобелова награда за химия за изследване на нанокристали

Роденият във Франция Мунги Бавенди, Луис Брус от Съединените щати и роденият в Русия Алексей Екимов спечелиха Нобеловата награда за химия за изследване на полупроводникови нанокристали, известни като квантови точки.


Триото, чиито имена изтекоха в шведската преса преди обявяването, успя да произведе тези малки компоненти, които „сега разпространяват светлината си от телевизори и LED лампи и могат също така да насочват хирурзите, когато премахват туморна тъкан, наред с много други неща “, обяви журито.

Имената на получателите вече бяха съобщени от шведските медии, няколко от които казаха, че са получили прессъобщение от Шведската кралска академия на науките, в което се посочват имената на тримата базирани в САЩ химици - часове преди академията дори да се срещне за финалното гласуване за победителите.

Бавенди каза, че е "шокиран" от новината и не е виждал изтеклите доклади, предаде АФП.

Изтичането на информация за Нобеловата награда е рядкост, като различните академии полагат големи усилия, за да запазят имената на победителите в тайна до обявяването.

62-годишният Бавенди, роден в Париж от родители французи и тунизийци, е професор в Масачузетския технологичен институт (MIT) в Съединените щати.

80-годишният Брус е професор в Колумбийския университет в Ню Йорк, а роденият в Русия Алексей Екимов работи в базираната в САЩ Nanocrystals Technology.

Триото ще си подели наградата от 1 милион долара, когато я получи от крал Карл XVI Густав на церемония в Стокхолм на 10 декември, годишнината от смъртта през 1896 г. на учения Алфред Нобел, който създава наградите в последната си воля и завещание.

Наградата за химия е третата за сезона след наградите за медицина за физика, които бяха обявени по-рано през седмицата.

В медицината изследователите на РНК Каталин Карико и Дрю Вайсман бяха отличени за тяхната новаторска технология, която проправи пътя за мРНК ваксини срещу Ковид-19.

Наградата за физика ден по-късно отиде при французина Пиер Агостини, Ференц Краус (Унгария, Австрия) и Ан Л'Юлие (Франция, Швеция) за изследване, използващо ултра бързи светлинни проблясъци, които позволяват изследването на електрони вътре в атоми и молекули.

Най-очакваните награди за литература и мир ще бъдат обявени съответно в четвъртък и петък.

Наградата за икономика – създадена през 1968 г. и единствената Нобелова награда, която не е включена в завещанието от 1895 г. на шведския изобретател и филантроп Алфред Нобел, учредяващо наградите – закрива Нобеловия сезон за 2023 г. в понеделник, 9 октомври. /БГНЕС