Трюдо е с Covid-19

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че е дал положителна проба за Covid-19, като същевременно отправи критики към шофьорите на камиони, протестиращи срещу задължителните ваксини.

"Чувствам се добре и нямам никакви симптоми", заяви 50-годишният премиер на пресконференция.

Миналата седмица Трюдо обяви, че се изолира, след като е бил изложен на коронавирус. Оттогава две от трите му деца също са дали положителни проби, каза той.

Трюдо, който получи третата си доза ваксина срещу коронавирус през януари, призова канадците да се ваксинират и да си поставят подсилващи дози, тъй като страната се бори с нарастването на случаите и хоспитализациите заради варианта "Омикрон".

Той няма да присъства физически на откриването на парламентарната сесия днес след зимната ваканция, като заяви, че "ще работи дистанционно тази седмица и ще продължи да следва насоките за обществено здраве".

Пред парламента трети ден продължи масовият протест, воден от канадски шофьори на камиони, които се противопоставят на задължителните ваксини за преминаване на канадско-американската граница.

Демонстрацията беше много по-малка от тази през уикенда, когато по данни на полицията около 8000 протестиращи се събраха в столицата с надути клаксони, задръстиха централните улици и наложиха затварянето на магазини, училища и клиники заради „ковид” ваксини.

Трюдо защити задължителното поставяне на ваксините, като отбеляза, че 90 % от шофьорите вече са ваксинирани.

"Не с демонстрации срещу пандемията, а с ваксиниране Канада ще прекрати ограниченията в областта на общественото здраве, целящи да забавят разпространението на вируса", каза той.

Премиерът осъди и действията на някои протестиращи през уикенда, когато демонстрантите са разпространявали расистки послания и са развявали нацистки знамена, както и са танцували и уринирали върху Националния военен мемориал. Съобщава се също, че някои от тях са принудили местна кухня за бедни да им сервира храна, предназначена за бездомните.

"Не се плашим от тези, които нанасят обиди и ругатни по работниците от малкия бизнес и крадат храна от бездомните", заяви Трюдо.

"Няма да се подадем на тези, които развяват расистки знамена. Няма да отстъпим пред онези, които се занимават с вандализъм или позорят паметта на нашите ветерани".

Полицията е започнала няколко наказателни разследвания във връзка с предполагаеми заплахи и сплашване от страна на протестиращите.

Най-многолюдната провинция в страната Онтарио, където Трюдо живее в столицата Отава, се очаква от утре да започне да облекчава ограниченията на Covid, като позволи на ресторанти, барове, спортни обекти и киносалони да отворят отново.

От началото на пандемията в Канада са регистрирани над 2,9 млн. случая на Covid-19 и повече от 33 000 смъртни случая. /АФП