Трюдо и Зеленски затвърдиха двустранните отношения в Киев

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че страната му ще предостави 500 млн. канадски долара ново финансиране за военна помощ на Украйна и ще се включи в многонационалните усилия за обучение на украинските пилоти на изтребители, предаде АФП.


Трюдо посети Киев, за да затвърди подкрепата на Отава към разкъсваната от война страна.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "в Украйна се провеждат контранастъпателни и отбранителни действия: на този етап няма да говоря подробно", каза той на съвместна пресконференция с канадския му колега.

Зеленски направи този коментар с оглед думите на руският президент Владимир Путин, койот заяви, че дългоочакваната контраофанзива на Киев вече се проваля.

Русия съобщи за осуетяване на украински атаки в източната и южната част на страната, което някои наблюдатели изтълкуваха като начало на мащабна контраофанзива.

"Интересно е какво каза Путин за нашата контраофанзива. Важно е Русия винаги да усеща това: че не им остава много време, според мен", категоричен бе Зеленски.

Той добави, че ежедневно поддържа връзка с военните командири, включително с началника на въоръжените сили Валерий Залужний, и "сега всички са настроени положително - кажете това на Путин!"

Трюдо и Зеленски се прегърнаха и използваха първите си имена по време на второто необявено посещение на канадският лидер в Киев след избухването на пълномащабната война през февруари миналата година.

Канада, в която живее голяма украинска диаспора, е един от ключовите съюзници на Украйна след руската инвазия.

Тя предостави на Украйна значителна военна помощ, обучи повече от 36 000 войници и прие санкции срещу Москва.

Пряко последствие


На съвместната пресконференция Трюдо осъди ролята на Русия в разрушаването на язовир „Каховка“ в Южна Украйна.

Наводненията принудиха хиляди хора да напуснат домовете си и породиха опасения за хуманитарни и екологични катастрофи, припомня БГНЕС.

Украйна обвини Русия, че е взривила язовира, а Москва твърди, че Киев е обстрелвал съоръжението с артилерия.

Обещавайки 10 млн. канадски долара (7 млн. евро) ново финансиране за подпомагане на наводненията, Трюдо заяви, че разрушаването на язовира е "пряка последица" от нахлуването на Русия.

"Няма абсолютно никакво съмнение, че разрушаването на язовира е пряко следствие от решението на Русия да нахлуе в границите на един мирен съсед", заяви Трюдо.

Той добави, че е сигурен, че Москва ще понесе отговорност за действията си.

"Войната на Русия в Украйна опустоши инфраструктурата, разруши семейства, отне човешки животи и причини икономически, продоволствен и енергиен недостиг по целия свят. Русия е отговорна и ще й бъде потърсена отговорност.", категоричен бе той.

Обучение на пилоти

Канадският лидер заяви, че ще предостави 500 млн. канадски долара (около 350 млн. евро) ново финансиране за военна помощ на Украйна.

Трюдо също така обеща, че Канада ще се включи в многонационалните усилия за обучение на украинските пилоти на западни изтребители.


Отава ще предостави 10 000 боеприпаса и 288 ракети AIM-7, които ще бъдат преработени в САЩ и използвани в системите за противовъздушна отбрана.

По-рано през деня Трюдо положи цветя до възпоменателна стена, на която са изобразени лицата на войници, загинали в сражения, под съпровода на военен оркестър.

Той посети и изложба на открито, в която са представени унищожени руски военни превозни средства.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Олександър Полишчук връчи на Трюдо кутия, в която има шрапнели от ракета, паднала върху черноморския пристанищен град Одеса.

Той заяви, че подаръкът има за цел да напомни на Трюдо за страданията на Украйна от руските удари.

Трима души загинаха рано в събота при пожар, предизвикан от отломки от свалени руски безпилотни самолети в Одеска област.

Група украински войници, които са преминали обучение в Канада, разговаряха с Трюдо.

Един от тях, полковник Петро Остапчук, заяви, че войниците са получили специализирано обучение за снайперисти, инженери и млади командири.

"За мен е голяма привилегия да се срещна с министър-председателя", отбеляза полковникът. /БГНЕС