Трюдо: Второ президентство на Тръмп ще затрудни Канада

Ако лидерът на републиканците Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ през ноември, това ще бъде "стъпка назад", която ще направи живота в Канада труден, заяви министър-председателят на страната Джъстин Трюдо.


Трюдо, чиито лявоцентристки либерали дойдоха на власт през ноември 2015 г., имаше трудни отношения с Тръмп по време на първия му четиригодишен мандат в Белия дом. През 2018 г. Тръмп обвини Трюдо, че е слаб и нечестен.

"Не беше лесно първия път и ако има втори път, също няма да е лесно", каза Трюдо на френски език по време на дискусия, организирана от Търговската камара на Монреал.

Той добави: "Но не можем да си представим ден, в който някога ще бъде лесно с американците. Основната отговорност на всеки министър-председател е да представлява и защитава интересите на Канада ... успяхме да го направим много добре през последните няколко години."

Канада изпраща 75 % от износа си на стоки и услуги в САЩ и е особено уязвима от всяка промяна на американската политика към протекционизъм.

Когато Тръмп дойде на власт, той се зарече да предоговори договора за свободна търговия, който обвързва Съединените щати, Канада и Мексико. Отава прекара почти две години в преговори, за да създаде тристранен пакт, който до голяма степен защитава канадските интереси.

Около две трети от канадците, анкетирани този месец, заявиха, че американската демокрация не може да преживее още четири години на власт на Тръмп, а около половината заявиха, че Съединените щати са на път да се превърнат в авторитарна държава, се казва в проучване, публикувано на 15 януари.

"Ясно е, че има въпроси, по които изобщо не съм съгласен с г-н Тръмп", каза Трюдо, като спомена въпроса за климата.

Следващите канадски избори трябва да се проведат до септември 2025 г. и либералите изостават от съперниците си от дясноцентристката Консервативна партия. Трюдо повтори критиките, че партията се е вдъхновила от движението на Тръмп./БГНЕС