Тръмп: Като президент ще отменя търговския пакт за Тихоокеанския регион

Доналд Тръмп, кандидат за президентската номинация на републиканците заяви, че ако спечели изборите през 2024 г. и се върне в Белия дом, ще провали търговския пакт за Тихоокеанския регион IPEF, предложен от президента на САЩ Джо Байдън.


В речта си пред свои поддръжници в Айова Тръмп заяви, че е против регионалното търговско споразумение, което администрацията на Байдън договаря с още 13 държави, с аргумента, че то ще обезсили американското производство и ще доведе до загуба на работни места.

Разговорите по търговските глави IPEF, който цели да предложи на региона алтернатива на нарастващото търговско влияние на Китай, се провалиха през последните дни, след като някои държави, включително Виетнам и Индонезия, отказаха да се ангажират със по-строги трудови и екологични стандарти.

Тръмп, който се оттегли от търговското споразумение за Транстихоокеанско партньорство (ТТП), сключено с много от същите държави, след встъпването си в длъжност през януари 2017 г., заяви, че ако бъде избран ще "изхвърли" това, което нарече "ТТП-2".

"При следващата администрация... планът на Байдън за "ТТП -2" ще бъде мъртъв още в първия ден", заяви Тръмп на предизборно събитие във Форт Додж.

"Той е по-лош от първия и заплашва да смаже фермерите и производителите с още едно огромно глобалистко чудовище, предназначено да ускори аутсорсинга към Азия".

Администрацията на Байдън се надяваше да завърши ключови глави от своята търговска инициатива IPEF навреме за срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC) тази седмица. Тя обеща да продължи преговорите по амбициозното споразумение, но натискът в изборната година и съпротивата на някои държави срещу строгите ангажименти правят сделката малко вероятна, твърдят търговски експерти в бизнес средите./БГНЕС