Тръмп: Оставам в надпреварата за президент, дори да бъде осъден

Доналд Тръмп се зарече да продължи с кандидатурата за президент, дори ако бъде осъден в рамките на 37-те точки на федералното обвинение в престъпление, което беше издадено срещу него тази седмица, съобщи „Политико“.


"Никога няма да си тръгна", заяви Тръмп на борда на самолета си. "Вижте, ако щях да си тръгвам, щях да го направя преди първоначалната надпревара през 2016 г. Това беше тежко състезание. На теория това не беше осъществимо."

По закон на Тръмп не е забранено да се кандидатира за президент от затвора или като осъден престъпник. Но въпреки това подобна кандидатура би представлявала огромен стрес тест за политическата и правната система на страната.

Бившият президент отправи остри критики към специалния съветник Джак Смит и заяви, че делото срещу него е политически мотивирано и скалъпено. "Това са бандити и дегенерати, които ме преследват", каза той.

Тръмп прогнозира, че няма да бъде осъден, и заяви, че не предвижда да сключи споразумение за признаване на вина, въпреки че остави отворена възможността да го направи, "при което да ми платят някакво обезщетение".

Той заобиколи възможността да се извини, ако спечели президентския пост през 2024 г. "Не мисля, че някога ще ми се наложи", каза Тръмп. "Не съм направил нищо лошо."

Макар че Тръмп заяви, че набирането на средства за кампанията се е увеличило рязко след издаването на обвинителния акт, той призна, че това е нежелателно развитие.

"Никой не иска да бъде обвинен", каза Тръмп. "Не ме интересува, че броят на социологическите ми проучвания се е повишил с много. Аз не искам да бъда обвинен. Никога не съм бил обвиняван. А сега ме обвиняват на всеки два месеца. Това е политическо."

Той многократно се позова на Закона за президентските документи, за да докаже, че не е направил нищо нередно - енергично оспорвано тълкуване на закона, което Тръмп е правил и преди.

Коментарите на Тръмп дойдоха, докато той летеше между речите си пред републиканците в Джорджия и Северна Каролина. Пътуването се осъществи ден след като Смит разпечата обвинителен акт срещу Тръмп, съдържащ 37 точки, включително обвинения в нарушаване на Закона за шпионажа, задържане на класифицирани документи и възпрепятстване на правосъдието. Тръмп трябва да се яви пред съда във вторник в Маями.

Срещу Тръмп е повдигнато и обвинение в Ню Йорк, свързано с твърденията, че е укрил плащания на порноактрисата Сторми Даниълс. Той е разследван и в Джорджия във връзка с усилията му да окаже натиск върху длъжностни лица за отмяна на преброяването на гласовете в щата през 2020 г. Смит разследва и ролята на Тръмп в подбуждането на бунта в Капитолия на 6 януари.

Все още не е ясно каква роля ще изиграе последното обвинение в първичните избори за президент, макар че след обвинението в Ню Йорк бившият президент отбеляза ръст в броя на анкетите си и подкрепата за набиране на средства, тъй като републиканските избиратели се обединиха около него. Кампанията на Тръмп се стреми да повтори това представяне, като екипът му изпраща призиви към поддръжниците с надеждата да привлече дарения в размер на малки суми.

През целия ден днес имаше признаци, че най-верните поддръжници на Тръмп не са се трогнали от новината. Поддръжниците се наредиха край магистралата, която минаваше успоредно на пистата на летището в Кълъмбъс, като много от тях развяваха знамена и стояха върху камиони, за да видят кацащия самолет с надпис "Тръмп". След като слезе от самолета, той беше посрещнат от група поддръжници на асфалта, някои от които държаха плакати с надписи "Лов на вещици".

На партийното събрание в щата Джорджия тълпата беше пълна с хора, носещи шапки с надпис "Да направим Америка отново велика", а някои от присъстващите викаха "Обичаме те", докато бившият президент говореше.

Малко след това Тръмп се отби в ресторант Waffle House, където беше обграден от заклети фенове - един от тях предложи да даде на бившия президент копие от рецептата на майка си, която обича кюфтета. След това Тръмп се отправи към летището, където позира за снимки с полицаи.

Като показател за влиянието, което Тръмп има върху конгресното крило на своята партия, към бившия президент се присъедини републиканецът от Северна Каролина Ричард Хъдсън, поддръжник на Тръмп, който ръководи предизборния щаб на Камарата на представителите. Към Тръмп се присъедини и Марджъри Тейлър Грийн, конгресменка от Джорджия, която е верен съюзник.

Но случаят с класифицираните документи - и подробният обвинителен акт от 49 страници, който е свързан с него - се разглежда като много по-сериозен от този в Ню Йорк и противниците на бившия президент се надяват, че правните му проблеми ще го отклонят от кампанията. /БГНЕС