Тръмп в съда за изслушване по иска му за "абсолютен имунитет"

Доналд Тръмп пристигна в съда във Вашингтон, за да заяви, че като бивш президент на САЩ трябва да бъде освободен от съдебно преследване по обвиненията, че е заговорничил за отмяна на изборите през 2020 г., предаде АФП.


77-годишният Тръмп пристигна, за да присъства на изслушването в апелативния съд във федералния съд само на няколко пресечки от Капитолия на САЩ, щурмуван от негови поддръжници на 6 януари 2021 г. в опит да нарушат мирното предаване на властта на победителя в изборите Джо Байдън.

Тръмп, фаворит за републиканската президентска номинация през 2024 г., трябва да се изправи пред съда във Вашингтон на 4 март по обвинения в заговор за измама на Съединените щати и възпрепятстване, свързани с усилията му да осуети вота през 2020 г.

Адвокатите на Тръмп се опитаха да отхвърлят обвиненията за намеса в изборите с новия аргумент, че бившият президент разполага с "абсолютен имунитет" и не може да бъде преследван за действия, които е предприел, докато е бил в Белия дом.

Окръжният съдия на САЩ Таня Чуткан, която ще председателства историческия процес, отхвърли искането за имунитет миналия месец, заявявайки, че бившият президент няма "доживотен пропуск за излизане от затвора".

Четиригодишната служба на Тръмп като върховен главнокомандващ "не му е дала божественото право на кралете да избягва наказателната отговорност, която се носи от неговите съграждани", заяви Чуткан.

Тръмп обжалва това решение и тричленен състав на Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия изслуша устните аргументи по делото. Двама от съдиите са назначени от президента демократ Джо Байдън, а третият е посочен от президента републиканец Джордж Буш.

Тръмп не беше задължен да присъства на изслушването.

Присъствието му - само няколко дни преди началото на първичните избори за президент на Републиканската партия в Айова - подчерта целта му да превърне борбата си срещу многобройните наказателни преследвания в част от политическата си кампания.

Дерек Мълър, професор по право в университета "Нотр Дам", заяви, че според него Тръмп, първият бивш президент на САЩ, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения, е изправен пред "трудна битка" по делото за имунитет.

В публикация в социалната си платформа Truth Social преди изслушването Тръмп предупреди, че отхвърлянето на защитата на имунитета му може да доведе до повдигане на обвинения срещу Байдън, ако той се върне на власт.

"Най-малкото, на което имам право, е президентски имунитет при фалшиви обвинения на Байдън!", заяви 77-годишният бивш президент.

"Ако аз не получа имунитет, тогава и „Кривият“ Джо Байдън не получава имунитет", каза Тръмп, заявявайки, че 81-годишният му опонент от Демократическата партия "ще бъде узрял за обвинение". /БГНЕС