Тръмп:Ще отида в Атланта, Джорджия, в четвъртък, за да бъда арестуван

Доналд Тръмп заяви, че планира да се яви в четвъртък в съда в щата Джорджия, за да му бъдат повдигнати обвинения в намеса в изборите.


Съдията в Атланта, който наблюдава делото на бившия президент, определи гаранция от 200 000 долара (157 000 паунда) по дело за рекет, заведено срещу Тръмп в южния щат, припомня БГНЕС.

Тръмп и останалите 18 съподсъдими по знаковото дело трябва да се явят пред властите в Джорджия до петък на обяд, за да бъдат задържани.

Освен гаранцията от 200 000 щатски долара за Тръмп, съдията от Върховния съд на окръг Фултън Скот Макафи наложи няколко условия в споразумението, одобрено от прокурорите и адвокатите на Тръмп.

"Обвиняемият няма да извършва никакви действия за сплашване на което и да е лице, за което знае, че е съподсъдим или свидетел по това дело, или да възпрепятства по друг начин правораздаването", се казва в съдебното заявление.

"Горепосоченото включва, но не се ограничава до публикации в социалните медии или повторни публикации, направени от друго лице в социалните медии", се казва още в решението.

Доналд Тръмп отрича 13 обвинения, включително за рекет и неверни твърдения.

По-късно в понеделник бившият президент написа в своята социална медия Truth Social: "Можете ли да повярвате? В четвъртък ще отида в Атланта, Джорджия, за да бъда арестуван от радикално левия окръжен прокурор Фани Уилис."

"Тя водеше кампания, продължава да води кампания и да събира пари за този ЛОВ НА ВЕЩИЦИ", добави той. "Това е в строга координация с криворазбраното министерство на правосъдието на Джо Байдън".


Тръмпо предположи, че условията за освобождаване под гаранция показват, че окръжният прокурор е смятал, че той може да се опита да избяга от САЩ.


"Дали ще мога да взема моя много "невзрачен" самолет със златен надпис TRUMP, за да го видят всички", пише той саркастично.

"Вероятно не, много по-добре би било да летя с търговски самолет - сигурен съм, че никой няма да ме разпознае!"

Окръжният прокурор Фани Уилис поиска от съдията да насрочи заседанията за 5-ти септември, когато на обвиняемия бъде повдигнато официално обвинение и той се признава за виновен или невинен.

Тя предложи също процесът да започне през март.

Когато Тръмп се предаде, ще има "строга блокада" на района, съобщиха от шерифската служба на окръг Фултън.

Пред съда са издигнати барикади преди очакваното предаване на Доналд Тръмп.

В понеделник шерифската служба заяви, че барикадите ще останат на място до събота. До обяд местно време в съда трябва да се предадат 19-те обвиняеми.

Миналата седмица г-н Тръмп беше обвинен заедно със съучастниците си в опит да подкопае волята на избирателите в Джорджия, като се намеси в изборните резултати в щата след загубата си през 2020 г. от демократа Джо Байдън.

Според запис на телефонен разговор, бившият президент е оказал натиск върху републиканския държавен секретар на Джорджия Брад Рафенспергер да "намери 11 780 гласа" по време на преброяването на бюлетините.

Доналд Тръмп - първият бивш или действащ президент на САЩ, който някога е бил обвиняем, е изправен пред три други наказателни дела, докато води битка да се завърне в Белия дом.

Сред другите, на които са повдигнати обвинения в предполагаемия заговор, са бившият личен адвокат на Тръмп Руди Джулиани и началникът на кабинета му в Белия дом Марк Медоус.

Тръмп вече обяви, че ще пропусне първия републикански телевизионен дебат в сряда вечерта.

„Обществеността знае кой съм и какво успешно президентство имах“, каза Тръмп в Truth Social в неделя. „Затова няма да участвам в дебатите."

Източници, близки до г-н Тръмп, твърдят, че вместо това той е записал интервю с бившия водещ на Fox News Тъкър Карлсън.

Първичните избори щат по щат, в които републиканските гласоподаватели ще изберат кандидата на своята партия, трябва да започнат на 15 януари 2024 г. /БГНЕС