Трънливият път на африканската мирна мисия

Президентът на Южна Африка, който посети Русия в рамките на делегация, настояваща за мир между Киев и Москва, заяви пред руския си колега, че сраженията трябва да спрат, предаде АФП.

Делегацията му представи набор от принципи, които Кремъл смята за "много трудни за изпълнение", ден след като украинският президент Володимир Зеленски изключи възможността за преговори с Москва.

Африканската делегация представи гласа на цял континент, който пострада от конфликта в Украйна, особено след повишаването на цените на зърното.

"Тази война трябва да бъде уредена... чрез преговори и с дипломатически средства", заяви Сирил Рамафоса след разговорите с руския президент в Санкт Петербург.

Руските власти де факто забраниха думата "война", при споменаването на т. нар. от Москва „военна операция“ в Украйна.

Рамафоса заяви, че неговата делегация, в която има лидери и висши служители от седем африкански държави, "би искала тази война да бъде прекратена".

Южноафриканския президент изброи десет принципа, които включват деескалация, признаване на суверенитета на страните, гаранции за сигурността на всички страни, безпрепятствен износ на зърно през Черно море и изпращане на военнопленници и деца обратно в страните им на произход.

Мисията включваше президентите на Южна Африка, Сенегал, Коморските острови и Замбия, както и висши служители от Уганда, Египет и Конго-Бразавил.

Трудно за изпълнение

"Всяка инициатива е много трудна за изпълнение", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран руските държавни медии.

"Но президентът Путин прояви интерес към разглеждането ѝ", каза Песков, след като лидерите проведоха среща при закрити врати.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че планът "не е формулиран на хартия".

Путин похвали "балансирания" подход на делегацията и каза, че е "отворен за конструктивен диалог с всички, които искат да осъществят мир, основан на принципите на справедливостта и зачитането на законните интереси на страните".

В миналото Москва е повтаряла, че при евентуални преговори ще трябва да се вземат предвид "новите териториални реалности".

Зеленски, който говори ден по-рано, след като Рамафоса призова за деескалация след разговорите им в Киев, повтори позицията си, че Украйна трябва да си върнат териториите, заграбени от Русия, за да постигнат мир.

А когато малко след пристигането на делегацията по-рано в петък в Киев прозвуча сирена за въздушно нападение, Зеленски коментира, че това показва, че Путин или не контролира армията си, или е "ирационален".

Проваленото мирно споразумение

Руският президент Владимир Путин показа парафиран, според него, проект за споразумение с Украйна, изготвен през март 2022 г. в Истанбул, на лидерите и представителите на няколко африкански държави по време на срещата им в Москва.

"Бих искал да обърна внимание на факта, че със съдействието на турския президент Ердоган, както знаете, в Турция се проведоха поредица от преговори между Русия и Украйна, за да се изработят както мерките за укрепване на доверието, които споменахте, така и да се изготви текстът на споразумението“, заяви Путин.

Руският президент представи версия, според която, мирно споразумение между враждуващите страни е било на финалната права през миналата година.

„Не сме обсъждали с украинската страна, че този договор ще бъде засекретен, но никога не сме го представяли, нито сме го коментирали. Този проект на споразумение беше парафиран от ръководителя на киевския преговорен екип. Той постави подписа си там. Ето го и него", каза Путин, показвайки документа на африканската делегация.

Фокус върху бойното поле

Африканските държави са разделени по отношение на отговора си на сраженията. Докато някои застанаха на страната на Украйна, други останаха неутрални или гравитираха към Москва.

Усилията за постигане на мир изглеждат все по-опасни, тъй като и Киев, и Москва са убедени, че могат да спечелят на бойното поле. Украйна започна контраофанзивата си по-рано този месец.

Руски официални лица, включително Путин, твърдят, че дългоочакваната контраофанзива на Украйна се проваля, въпреки че Киев смята, че е постигнал известни успехи.

По-рано украинските власти заяви, че въоръжените сили имат "тактически успех" в почти всички райони в южната част на страната.

Руската армия пък съобщи, че е отблъснала всички нападения от страна на Украйна.

В Киев Зеленски помоли африканските лидери за съдействие при „освобождаването на нашите политически затворници. „Мисля, че това ще бъде важен резултат от вашата мисия", добави той.

По отношение на думите на украинския лидер, Путин, коментира: "готови сме да продължим този процес".

"Негативно въздействие" върху Африка

Една от потенциалните цели на делегацията е да се гарантира бъдещата жизнеспособност на сделка, позволяваща на украинското зърно да достигне световния пазар.

"Тази война оказва отрицателно въздействие върху африканския континент, а и върху много други страни по света", заяви Рамафоса преди официалните разговори с руския президент.

Путин му отговори, че "кризата на световния пазар на храни в никакъв случай не е следствие" от конфликта в Украйна.

Русия обвинява Запада, че блокира износа ѝ на торове, и заплашва да се оттегли от сделката, изтичаща на 17 юли, която позволи да се възобнови жизненоважният износ на украинско зърно през Черно море.

"Не вярваме, че доставките на украинско зърно могат да решат проблемите с бедността и глада", каза Путин по време на срещата.

По време на посещението на африканска делегация, руски и украински официални представители в района, опустошен от наводненията, причинени от разрушаването на язовир в контролираната от Русия зона в Южна Украйна, обявиха преразгледани данни за броя на жертвите.

Броят на загиналите в контролираните от Русия райони е нараснал на 29 души, съобщиха официални лица, докато Киев заяви, че броят на загиналите на негова територия е нараснал на 16 души, а 31 души все още се водят като изчезнали.

Във Вашингтон президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че Съединените щати няма да предприемат специални мерки за присъединяването на Украйна към военния съюз на НАТО.

"Те трябва да отговарят на същите стандарти. Така че няма да улесним процеса."", каза той. /БГНЕС