Труден избор с голямо значение: 80 г. от спасяването на българските евреи

По повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война парламентът отвори вратите си за посетители, където могат да бъдат разгледани двете документални изложби на Държавна агенция "Архиви", свързани със съдбата на българските евреи, предаде репортер на БГНЕС.

Изложбите "Осъдени и спасени. Еврейските общини в България и спасяването на българските евреи" и "Труден избор с голямо значение: спасяването на българските евреи 1943 година" предизвикаха голям интерес сред посетителите, решени да научат повече исторически факти за тази част от българската и световна история.

Пленарна зала също се оказа изключително интересна както за малките, така и за големите посетители, които се снимат, застанали на парламентарната трибуна и седнали на мястото, предназначено за председателя на НС.

По-рано днес именно там председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев разказа на гостите със събитията, направили възможно спасяването на българските евреи." България се оказва единствената съюзница на Тристранния пакт, която спасява своите евреи", отбеляза той и добави, че за нас това е повод за гордост, за национално достойнство и едновременно с това повод за разказ и преклонение пред паметта на онези, които загиват в нацистките лагери.

Доц. Груев посочи, че това е събитие от изключително значение за нашето национално самочувствие и съвременния ни поглед към историята. Възпоменанието е другата дума на спасението, подчерта той и отбеляза, че именно това е най-дълбокият смисъл на всичко, което правим и днес.

Председателят на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" Алберта Алкалай, която е наследница на спасени български евреи, разказа, че е родена 30 години след драматичните събития от 1943 г. "Научих страшната дума Холокост едва на 17 години", посочи тя, като обясни, че никой в дома й не е говорил за това пред нея. Алкалай подчерта, че целта на Международния литературен ученически конкурс "Който спасява един човешки живот, спасява цяла вселена" е да провокира младите хора да търсят образите на спасителите. Според нея младите хора са истински изследователи, които правят собствени изследвания и откриват нови истории за спасители. "Нашият конкурс е един вид нематериален паметник", добави тя. Алкалай посочи, че антисемитизмът не е само еврейски проблем, а е проблем на цялото човечество. "Наистина вярвам, че 11-та Божия заповед е "не бъдете безразлични", категорична е тя. Председателят на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" изрази поклон към достойните българи и призова никога да не допускаме повече Холокост, геноцид и смърт.

Лауреатите от Международния литературен ученически конкурс прочетоха имената на 43-мата народни представители, подписали протестното писмо на Димитър Пешев към министър-председателя Богдан Филов, с което апелират за спасяването на българските евреи. А актрисата Албена Павлова, под съпровода на цигуларката Олга Дойкова, представи откъси от есетата на младежите, участвали в конкурса на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф", както и от писмото на Димитър Пешев. Посланието "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена!" беше издигнато от лауреатите на парламентарната трибуна.

Гости на НС бяха и ученици от Първа английска езикова гимназия и от столичното 134-о училище "Димчо Дебелянов", където се изучава иврит, както и студенти от Нов български университет (НБУ).

Освен двете изложби гостите на парламента могат да видят и създадения по повод годишнината портретен документален филм "Животопис на Димитър Пешев" от поредицата на обществената телевизия. /БГНЕС