Цената на петрола Брент надхвърли 95 долара за барел

Петролът скочи до 10-месечен връх, което може да поднови инфлацията, тъй като съкращенията на доставките от ОПЕК+ стегнаха пазара, като министърът на енергетиката на Саудитска Арабия избягва всяка промяна в курса, съобщи "Блумбърг".

Брент надхвърли 95 долара за барел за първи път от ноември, напредвайки за четвърти ден, след като Саудитска Арабия и Русия ограничиха производството. По-стегнатият пазар предизвика вълна от прогнози, че петролът от 100 долара скоро може да се завърне.

Суровият петрол скочи с около една трета от средата на юни, тъй като Рияд и Москва си подадоха ръка, за да ограничат износа в опит да източат запасите и да стимулират възстановяване на цените. Подобряващата се перспектива в двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай - също подкрепи напредъка. Скокът в цената на петрола беше една от отличителните черти на стоковите пазари през третото тримесечие.

„Рисковете от краткосрочен скок до 100 долара може да нарастват с настоящата инерция, но ние нямаме голяма увереност, че ще бъде устойчив“, каза Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets Pte. „По-високата инфлация може да означава по-строги парични политики и ОПЕК+ не може да контролира търсенето.“

Ръстът на разходите за енергия изглежда ще засили инфлационния натиск, усложнявайки задачата, пред която са изправени водещите централни банкери, много от които току-що ръководиха наказателна поредица от увеличения на лихвите, насочени към потискане на ценовите печалби.

Скокът на петрола също представлява предизвикателство за администрацията на Байдън преди президентските избори, като по-скъпият суров петрол се захранва с по-скъп бензин, ключов проблем за някои избиратели в САЩ. Средните цени на дребно на ключовото моторно гориво вече са сезонен рекорд. /БГНЕС