Цените на газа в Европа се понижават до 412 долара за 1000 куб.м.

Борсовите цени на природния газ в Европа се понижиха с с 3,2% до 412 долара за хиляда кубически метра, по данни на базираната в Лондон борса ICE.


Септемврийските (краткосрочни) фючърси на индекса TTF (най-големия хъб в Европа, базиран в Нидерландия) отвориха търговията на ниво от 419,1 долара (-1,6%) за хиляда кубически метра. А към 9:10 ч. българско време цената им беше 412 долара (-3,2%). Динамиката на котировките е дадена от прогнозната цена от предходния търговски ден - 425,8 долара за хиляда кубични метра.

Миналата сряда тези котировки за първи път от 21 юни насам преминаха прага от 450 долара за хиляда кубични метра и по време на търговията се повишиха до почти 500 долара. Експертите обясняват, че ръстът на борсовите цени на газа в Европа е временен, свързан с очакванията за горещини и слаби ветрове, както и с рисковете от временно прекъсване на доставките на австралийски втечнен природен газ (LNG) - евентуални стачки на работниците в три големи предприятия на Chevron Corp и Woodside Energy в Австралия могат да застрашат около 10% от световния износ на LNG. /БГНЕС