Цените на петрола се понижиха още повече след отлагането на ОПЕК+

Цените на петрола поевтиняха още повече след шокиращото решение на ОПЕК+ да отложи ключова политическа среща, което подсказва за нови разногласия в блока, предаде АФП.


Междувременно пазарите на акции се търгуваха разнопосочно, след като два доклада от САЩ намалиха неотдавнашната еуфория относно бъдещето на лихвените проценти.

И двата основни договора за суров петрол се понижиха след новината, че дългоочакваната среща на ОПЕК+, алианс на големите производители, воден от Саудитска Арабия и Русия, ще бъде отложена с четири дни до 30 ноември.

Цените се понижиха с още 1% в четвъртък, след като в един момент се сринаха с почти 5% след новината.

Според съобщенията решението е било взето, след като Ангола и Нигерия са се противопоставили на по-ниските цели, за които са настоявали други страни, а Саудитска Арабия се е готвела да продължи добива на един милион барела на ден и през новата година.

По-рано тази година Рияд и Москва предприеха мащабни съкращения в опит да повишат цените, които бяха подложени на натиск поради забавянето на икономиките в САЩ, Европа и особено в Китай.

"Цените на петрола се понижиха, след като ОПЕК съобщи за отлагане на срещата през уикенда, което загатва за нарастващ разрив сред производителите от ОПЕК+", отбеляза анализаторът на SPI Asset Management Стивън Иннес.

"При нарастващото производство в САЩ и извън ОПЕК не би трябвало да е изненадващо, че производителите искат да изпомпват повече петрол, а не да намаляват производството, от страх да не загубят дори малка част от пазарния дял.

"А прекратяването на огъня във войната между Израел и Хамас дава надежда за известна стабилност в региона." /БГНЕС