Централното командване на САЩ: Хутите стреляха по гръцки и британски кораби

Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM) съобщи в социалната мрежа X, че хутите са изстреляли шест противокорабни балистични ракети по гръцкия кораб за насипни товари MV Star Nasia и британския товарен кораб MV Morning Tide. И двата кораба не са понесли значителни щети и са продължили към дестинациите си, съобщи CENTCOM.


Централното командване уточни, че MV Star Nasia е пътувал под флага на Маршаловите острови в Аденския залив. По плавателния съд са били изстреляни три ракети, една от които е била прехваната от американския разрушител USS Laboon. Други три ракети са били изстреляни от хутите по MV Morning Tide, който е плавал под флага на Барбадос. CENTCOM заяви, че и трите ракети не са поразили кораба и той е продължил пътя си.

Откакто започна войната на Израел с палестинското движение Хамас, йеменските хути твърдят, че атакуват кораби и плавателни съдове в Червено море, които според хутите принадлежат на Израел. От януари насам САЩ многократно нанасят удари по йеменска територия. Вашингтон го определя като отговор на продължаващите нападения на хутите срещу търговски и военни кораби в Червено море. На 5 февруари САЩ и Великобритания извършиха 15 въздушни удара в Йемен./БГНЕС