Центристката партия в Нидерландия напусна преговорите за кабинет

Шансовете на Герт Вилдерс да състави правителство на мнозинството в Нидерландия получиха сериозен удар, след като един от тримата потенциални партньори на крайнодесния лидер внезапно се оттегли от коалиционните преговори, позовавайки се на опасения относно публичните финанси.

Вилдерс, чиято Партия на свободата (PVV) шокира Европа, като завърши на първо място на изборите през ноември миналата година, заяви в платформата X, че е "невероятно разочарован" от решението на Новия социален договор (NSC) да обяви, че е "приключил" с настоящия кръг от преговори.

Лидерът на центристката партия Питер Омцигт не изключи възможността да окаже парламентарна подкрепа на правителство на малцинството, но изглежда изключи всякаква възможност за официално присъединяване към предполагаемата дясна коалиция, съобщи обществената телевизия NOS.

Нидерландските медии съобщиха, че Омцигт, бивш депутат от Християндемократическата партия, който водеше кампания за "добро управление" и "правене на политика по различен начин", е бил шокиран от поверителни сведения за състоянието на публичните финанси.

"НСК не възнамерява да дава обещания на холандския народ, за които вече знае, че са празни и че не могат да бъдат изпълнени от следващото правителство", заяви той в писмо до членовете на партията. "Замъците във въздуха не са основа за сигурно съществуване".

Роналд Пластерк, бившият министър, който действа като посредник в преговорите, вече посочи финансите като основен препъни камък, след като икономически експерти предупредиха, че новата коалиция ще трябва да намери 17 млрд. евро за структурни съкращения на разходите.

Партията на Вилдерс спечели шокиращо 37 места на изборите, но далеч не достигнаха 76 места, необходими за мнозинство. Предпочитаната от него коалиция беше с NSC, която спечели 20 места, с аграрната партия BBB (7 места) и с дясноцентристката партия VVD (24 места).

Крайнодесният лидер вече беше обещал да се откаже от антиконституционните мерки в манифеста си, като например забраните на джамиите и Корана, както и от предложенията, отхвърлени от потенциалните му партньори, като например референдума "Нексит" за напускане на ЕС.

Без НСК обаче Вилдерс изглежда няма шанс да състави правителство на мнозинството. "Нидерландия иска този кабинет, а сега Омцигт хвърля кърпата, докато до днес все още водехме преговори. Изобщо не го разбирам", каза той. Ако никоя комбинация от партии не успее да се споразумее за формиране на коалиция, възможна е опция за нови избори - въпреки че според социологическите проучвания подкрепата за PVV е нараснала от ноември насам./БГНЕС