TSMC: Рекордни продажби на чипове

Тайванският гигант TSMC отчете рекордна нетна печалба за четвъртото тримесечие, но също така прогнозира забавяне на продажбите в началото на 2023 г.

Тайванската компания за производство на полупроводници управлява най-големите фабрики за силициеви пластини в света и произвежда някои от най-модерните микрочипове, използвани във всичко - от смартфони и автомобили до ракети.

Тя се счита за глобален икономически индикатор, защото много от нейните чипове се използват в толкова широк спектър от устройства.

Нетната печалба за четвъртото тримесечие на 2022 г. достигна 9,7 млрд. долара (296 млрд. TW$) в сравнение с 4,2 млрд. долара за същия период година по-рано, което е нов рекорд.

Но компанията прогнозира продажби за първото тримесечие на 2023 г. в размер на едва 16,7-17,5 млрд. долара - стойности, които биха представлявали първия спад на приходите от четири години насам.

"Преминавайки към първото тримесечие на 2023 г., предвид факта, че общите макроикономически условия остават слаби, очакваме бизнесът ни да бъде допълнително засегнат от продължаващото омекотяване на търсенето на крайния пазар и по-нататъшното коригиране на запасите от страна на клиентите", заяви вицепрезидентът Уендъл Хуанг в доклада за публикуване на приходите.

Световната индустрия за полупроводници е разклатена както от продължаващото икономическо забавяне, което намалява търсенето, така и от подновените търговски търкания между САЩ и Китай.

През октомври милиарди бяха изтрити от оценките на компаниите по света, след като Вашингтон обяви нови мерки за ограничаване на достъпа на Китай до високотехнологични полупроводници с военно предназначение.

Въпреки че постоянно отчита високи печалби, цената на акциите на TSMC - най-ценната компания в Тайван - се понижи с 27% през миналата година.

Досега през тази година тя е нараснала със 7,4 %.

Докато производителите на чипове в световен мащаб се подготвят за намаляване на търсенето, TSMC е по-защитена от спада, отчасти защото произвежда някои от най-модерните и най-малки чипове, които все още са много търсени и дефицитни.

Тя контролира повече от половината от световната продукция, като сред клиентите ѝ са Apple и Qualcomm.

Миналия месец TSMC обяви, че е започнала масовото производство на своите 3-нанометрови чипове, които са сред най-съвременните, излизащи на пазара.

Единствено южнокорейският конкурент Samsung е достигнал етапа на масово производство на 3 nm чипове.

Но TSMC е много по-голяма, като на нея се падат близо 50 % от световното производство на чипове под 10 nm. /БГНЕС, АФП

Тайпе / Китай