TSMC ще обучава германски студенти в областта на полупроводниците

Германската провинция Саксония подписа споразумение с тайванския гигант TSMC за обучение на германски студенти в опит да се отговори на нарастващото търсене на работници в сектора на полупроводниците.

Недостигът на квалифицирани работници, в това число и в ключовия сектор на чиповете, се превърна в основно предизвикателство за Германия, най-голямата икономика в Европа, поради пенсионирането на огромни групи по-възрастни служители.

Миналия месец Тайванската компания за производство на полупроводници, която контролира повече от половината от световното производство на чипове, обяви нова фабрика за чипове на стойност 3,8 млрд. долара в столицата на Саксония Дрезден.

Споразумението, подписано между TSMC, Саксония и Дрезденския технологичен университет (TU Dresden), "е специално предназначено за обучение на германски STEM студенти за кариера в полупроводниковата индустрия", се казва в изявление на тайванската фирма.

До 100 студенти с високи постижения от държавата ще дойдат в Тайван за шестмесечна програма за обмен и "ще си сътрудничат с най-добрите тайвански университети", добави тя.

Първите студенти се очакват през февруари 2024 г., според TSMC.

Пазарните проучвания показват, че в производството на чипове се търсят над един милион квалифицирани работници, заяви Лора Хо, старши вицепрезидент по човешките ресурси на TSMC.

"Подготвяме се предварително за недостига на таланти, който може да настъпи в скоро време, а укрепването на образованието в областта на полупроводниците е най-критичният начин за разрешаване на глобалния недостиг на технически таланти."

Очаква се да бъдат създадени около 2000 преки високотехнологични работни места.

"Знаем, че компаниите от областта на полупроводниците (са) изправени пред проблеми с намирането на достатъчно таланти", заяви пред АФП Себастиан Гемков, държавен министър на науката на Саксония.

"Ето защо започнахме много рано да структурираме този процес, така че TSMC, а по-късно и ESMC да разполагат с всички служители, от които се нуждаят", каза той, визирайки Европейската компания за производство на полупроводници.

ESMC е съвместно предприятие между TSMC, германските Bosch и Infineon и холандската фирма NXP, което ще изгради завода в Дрезден.

Производството на TSMC се разшири отвъд Тайван, тъй като западните сили изразиха загриженост относно това, че производството на чипове - от решаващо значение за съвременната световна икономика - е съсредоточено на остров, който Китай обявява за своя територия.

През последните години Пекин засили политическия и военния натиск върху острова, което увеличи опасенията за глобалната верига за доставки на полупроводници. /БГНЕС