ЦСКА - Черно море ще е пред публика, но не на "Българска армия"

Двубоят между ЦСКА и Черно море от първия кръг на плейофите в Първа лига ще се играе пред публика, но не на стадион "Българска армия", реши Апелативната комисия на БФС.


"Червените" бяха наказани с два мача на празни трибуни заради инциденти по време на дербито с Лудогорец (0:1) в края на миналия месец. Клубът подаде жалба до Апелативната комисия, но решението бе отложено и първият мач от санкцията отборът изтърпя срещу Ботев Враца (5:1) в неделя, когато не бе допусната публика на стадиона в Борисовата гридина. За втората среща наказанието е променено от мач без публика на среща на неутрален терен на поне 50 километра от София.

„След като разгледа жалбата по същество и се запозна с изисканите доказателства, Апелативната комисия констатира, че наложеното наказание е за повторно нарушение на чл. 37, ал. 1, т. 4, б. Б, пр. 1, като за първото нарушение е наложено наказание от Дисциплинарната комисия на 31 август, в 8-ия кръг, което е предупреждение за лишаване от домакинство. Решението на ДК за две срещи лишаване от домакинство е обусловено от това, че има прекратяване на футболната среща за 18 минути и има хвърлени предмети от публиката на ЦСКА. След като направи разисквания, АК изслуша жалбодателия и реши на основание чл. 62, ал. 3, във връзка с чл. 6, ал.1 и чл. 16, ал. 2 от Дисциплинарния правилник на БФС за сезон 2022/2023 г., изменя наказанието на ДК от 2 май на ЦСКА, като отменя наказанието забрана за игра пред публика и потвърждава наказанието лишаване от домакинство. ПФК ЦСКА трябва да изпълни всички изисквания от наредбата за първенствата и турнирите от системата на БФС за този сезон, която урежда задълженията на футболните клубове, когато имаме лишаване от домакинство. С това решение АК частично е уважила жалбата на ЦСКА“, заяви председателят на Апелативната комисия Валери Апостолов.

„ЦСКА - Черно море ще се играе пред публика. Чл. 30 изисква за Първа лига отстояние 50 километра, като в срок от 24 часа клубът е длъжен да предложи два стадиона на Спортно-техническата комисия, които са в близост до София на 50 километра, които трябва да бъдат одобрени“, поясниха от Апелативната комисия.

„Искам да ви кажа – Апелативната комисия се ръководи от 2 принципа – безпристрастност и обективност, защото нашите решения са окончателни и при тях ние трябва да бъдем много прецизни. Правилникът казва, че АК разглежда жалбата в 7-дневен срок. Жалбата пристигна в Апелативната комисия в четвъртък следобед и в петък бе насочено веднага заседание“, каза Валери Апостолов относно пристигането на жалбата от ЦСКА. /БГНЕС