ЦСКА удържа Ботев Пд на "Колежа" и влезе в тройката

ЦСКА надви Ботев Пд с 2:1 като гост в дербито на десетия кръг от Първа лига. На стадион "Христо Ботев" под тепетата "червените" взеха своето в един напрегнат и изпъстрен със ситуации и прекъсвания двубой навръх Деня на Независимостта.

Домакините бяха по-дейни в началото и можеха да поведат при едно подаване на Николай Минков в наказателното поле на гостите, което предизвика намеса на Браян Кордоба. Централният защитник на "армейците" отклони топката в ъглов удар, но не бе далеч от това да си отбележи неприятен автогол. Въпреки по-добрите начални минути на Ботев, ЦСКА удари първи в 21-та минута. Тибо Вион подаде пас към Матиас Фаетон, който се измъкна от опеката на противников играч и подаде в наказателното поле, където Джонатан Линдсет преодоля Хидайет Ханкич за 1:0 в полза на столичани. До края на полувремето не паднаха нови попадения, въпреки че Иван Турицов вкара топката в мрежата на Ханкич за втори път, но голът на десния бек правилно бе отменен поради засада на Марселино Кареасо преди изстрела на родния национал.

Играта бе спирана на два пъти след паузата поради липса на добра видимост заради хвърлени димки и сигнални ракети от трибуните на "Колежа", като след втората пауза ЦСКА получи правото да изпълни дузпа за игра с ръка на Антоан Бароан след центриране от корнер на Тобиас Хайнц. Главният съдия Георги Давидов провери положението на монитора край страничната линия и отсъди най-тежкото наказание във футбола, а Дюкенс Назон не сбърка от бялата точка, въпреки че Ханкич уцели ъгъла. Последваха по-силни минути за Ботев, който се възползва от лекото отпускане в редиците на "червените" и резултатът бе намален от Константинос Балоянис, който получи чудесно подаване от капитана на "канарчетата" Ивелин Попов. До края "жълто-черните" потърсиха изравняването, но не съумяха да стигнат до него и в 11-те добавени минути на срещата. След последния съдийски сигнал се разрази грозна сцена, която ще донесе допълнителни наказания за домакините - при радостта на треньорския щаб на ЦСКА след победата, старши треньорът на "армейците" Нестор Ел Маестро бе уцелен с предмет от феновете. Той бързо се изправи и се прибра в съблекалнята.

Така ЦСКА се намести в топ 3, макар и временно, с актив от 18 точки, на две пред четвъртия Левски, който утре посреща Етър. Това бе трета поредна победа за "червените" и общо четвърта в последните пет мача за първенство. Ботев загуби за първи път под ръководството на новия наставник Душан Керкез, като допусна първо поражение след три последователни срещи без загуба в елита. Тимът е 12-и с девет пункта.

В следващия междинен кръг "канарчетата" гостуват на втория в таблицата Черно море във вторник, докато ЦСКА приема Локомотив София на "Армията" два дни по-късно. /БГНЕС