Цветана Манева: Дарбата е даденост, талантът – работа

Актьорството не е самотно занимание, а колективно изкуство. И всички хора, с които съм работила през годините и до които съм се докосвала, по някакъв начин са ме зареждали.


Това заяви актрисата Цветана Манева, удостоена с Почетния знак на президента по повод своята 80-годишнина, предаде репортер на БГНЕС.

„Дарбата е даденост, а талантът – работа“, убедена е актрисата, която прие връчения ѝ днес плакет като оценка за своя труд на сцената и на екрана, който публиката познава от над половин век.

Цветана Манева обясни, че миговете преди представление са такива, че нищо във физиката на артиста не работи така, както трябва, както е редно. "Тежкият момент, в който актьорите се разделят с професията си, винаги е свързан с едно физическо изтощение", допълни тя.

По думите й самовзискателността дава право да си взискателен и към другите.


"Колкото и да е странно, най-много благодаря на студентите, които съм имала. Младостта на тези хора е невероятно заразителна и ми помогнаха да се задържа доста дълго време", посочи актрисата и заяви, че тринайсетте години в Нов български университет са най-хубавите в живота ѝ.

"Поклон за почитта, за уважението, за това, че са привлечени от това, което правя. Присъствието да хората в салона допринесе за издигането на моята отговорност", обърна се Манева към хората, които отделят по два часа от живота си, за да влязат в театъра и да гледат представление.

„Не знам коя друга професия плаща с това“, попита Манева и изрази убеждението си, че театърът ще е толкова жив, колкото живи хора го посещават, колкото живи хора своят на сцената, защото „движението на чувства и мисли от сцената към зрителя и от зрителя към сцената всъщност е театърът“.

"Вълнението ми е и за това, че искам да кажа: Усещам, че имаме дълг към децата на България. Длъжни сме им и ви моля, пазете децата", призова Манева.


От своя страна държавният глава Румен Радев, който връчи Почетния знак на президента на популярната българска актриса, открои впечатляващия ѝ талант, но и фактът, че е изявен общественик.

"Цветана Манева – стандарт и класа. Преди 20 г. вие възкликнахте, че талантът е достатъчен, за да не могат да ви понасят в България. Тогава имахте своите причини за това. Искрено се надявам днес да сме успели да променим вашето мнение, защото ние ви ценим и обичаме", заяви президентът и посочи, че Манева е ярък, притегателен и заразителен пример за своите следовници.

На церемонията присъстваха партньорът на Манева – актьорът Явор Милушев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и съпругата на президента Десислава Радева. /БГНЕС