Туитър: Майкрософт е нарушил правилата за разработчици

Туитър обвини Майкрософт, че е нарушил правилата на социалната мрежа за разработчици, които имат достъп до данните на платформата, според копие на писмо, видяно от АФП.

"Възможно е Майкрософт да е нарушавал множество разпоредби на споразумението за продължителен период от време", се казва в писмото, подписано от адвоката на Мъск Алекс Спиро и изпратено до главния изпълнителен директор на Майкрософт Сатя Надела.

Според писмото Майкрософт е спрял достъпа до данните на Туитър през април, като е предпочел да не плаща таксите, които Мъск е поискал от разработчиците да плащат за API (приложни програмни интерфейси), които се свързват с платформата.

Туитър призова Майкрософт да идентифицира цялото съдържание в Туитър, което е било под неин контрол през последните две години; как се съхранява и какво е направено с него, според писмото, изпратено до Надела.

Майкрософт потвърди получаването на писмото с някои въпроси относно предишното използване на безплатния API.

"Ще разгледаме тези въпроси и ще отговорим по подходящ начин", заяви говорител на Майкрософт.

"Очакваме с нетърпение да продължим дългосрочното си партньорство с компанията."

В писмото Туитър заяви, че проучва дали Майкрософт е надвишил "разумния обем на заявките", което може да представлява "злоупотреба с използване".

Туитър иска да получи информацията до 7 юни.

Искането идва в момент, когато Илон Мъск се стреми да генерира приходи, като накара разработчиците да плащат за достъп до платформата, която беше безплатна преди милиардерът да поеме управлението.

Мъск също така иска да се противопостави на Майкрософт и Гугъл със своята наскоро създадена корпорация за изкуствен интелект X.AI, базирана в американския щат Невада, според бизнес документи. /БГНЕС