Тухел: Това бе една невероятна битка

Мениджърът на Челси Томас Тухел засипа своите играчи с похвали след победата над Манчестър Сити с 1:0 във финала на Шампионската лига. Малко повече от четири месеца след идването си на "Стамфорд Бридж" германският специалист донесе най-престижния европейски клубен трофей на "сините".

Томас Тухел

"Бях толкова благодарен, че за втора поредна година съм във финала, но този път усещането бе различно. Казвах на хората, че е различно. Това бе една невероятно тежка, тежка битка. Днес бяхме решени да спечелим трофея. Искахме да сме камъчето в обувката на Сити. Казах на всички да дадат всичко от себе си и да са по-смели с топката", коментира Тухел, който миналия сезон загуби финала с ПСЖ от Байерн Мюнхен. "Кай беше силен и отново си свърши работата. Той има голямо сърце", допълни Тухел относно автора на единственото попадение в мача.

"Не знам какво да кажа, чаках дълго време за това. Работих 15 години за този момент и сега той настъпи. Искам да благодаря на семейството си, на родителите, на баба ми и на приятелката ми. Не знам какво повече да кажа", сподели самият Хаверц.

"Това беше първото ни участие във финала, ще се поучим от него и ще се завърнем", обяви мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола след загубата.

Пеп Гуардиола

"Гражданите" бяха считани за фаворит в двубоя, но не успяха да покажат най-доброто от себе си срещу "сините" и загубиха след гол на Кай Хаверц в края на първото полувреме. След срещата Гуардиола бе разкритикуван, че е оставал на пейката и двамата си класически дефанзивни халфове - Фернандиньо и Родри - за сметка на повече офанзивни играчи на терена. "Опитах да избера най-добрия състав, който да спечели мача. Гюндоган е играл на тази позиция много години. Искахме да имаме скорост с топката, да намираме играчи с топката между линиите и това беше решението ми", обясни Гуардиола след поражението.

"Това беше сезон с 62 мача и ние изиграхме добре 61 от тях. Тъжни сме, но трябва да се поучим от това и ще го направим в бъдеще. Сезонът ни бе изключителен", допълни испанският специалист, който не успя да изравни рекорда на Боб Пейсли, Карло Анчелоти и Зинедин Зидан от три трофея от Шампионската лига. /БГНЕС