Тунберг се появи, разкритикува Шотландия

Климатичната активистка Грета Тунберг заяви, че не вярва, че Шотландия е световен лидер в областта на изменението на климата, и че няма държави, които "се доближават" до това, което е необходимо за справяне с проблема. Тийнейджърката опроверга твърденията на шотландското правителство, че е световен лидер по изменението на климата, като добави, че не е решила дали ще пътува до срещата COP26 в Глазгоу през ноември.

Попитана от BBC Scotland дали Шотландия е световен лидер в областта на изменението на климата, тя отговори: "Не ... имам предвид, има някои страни, които правят малко повече от някои други, но ако погледнем от по-широка гледна точка тогава мисля, че можем спокойно да кажем, че няма държави - поне на глобалния север - които дори правят това, което е необходимо".

Тунберг добави, че тя може да не пътува до глобалната конференция на ООН по климата, която започва на 1 ноември, но ще го направи, ако се "счете за безопасно и демократично" - включително и ООН да гарантира, че участниците от по-бедните страни са напълно ваксинирани и могат да пътуват.

18-годишната активистка е скептична към новата сделка на шотландското правителство за споделяне на властта със шотландските Зелени, която ще доведе представители на Зелените в правителството за първи път във Великобритания.

Конференцията на ООН съвпада с нейните училищни ваканции и ако все пак присъства, планира да пътува с влак./БГНЕС