Тунис и Либия ще си поделят отговорността за мигрантите, оставени на границата

Тунис и Либия се споразумяха да си поделят отговорността за осигуряването на подслон за стотици мигранти, блокирани до месец на границата им, след като десетки загинаха в пустинята.


Според свидетели, правозащитни групи и агенции на ООН, мигрантите, предимно от африкански държави на юг от Сахара, са били закарани от тунизийските власти в отдалечения пустинен район Рас Джедир и оставени там да се грижат сами за себе си.

Групите за помощ заявиха, че три групи от общо около 300 мигранти от африканските страни на юг от Сахара остават блокирани там в животозастрашаващи условия.

От началото на юли "най-малко 27 мигранти" са открити мъртви, след като са били изоставени в района на тунизийско-либийската граница, а други 73 са в неизвестност, заяви хуманитарен източник пред АФП.

Говорителят на вътрешното министерство на Тунис Факер Бузгая заяви по време на съвместна среща с либийските власти в Тунис: „Договорихме се да си поделим групите мигранти, които се намират на границата".

„Тунис ще поеме отговорността за група от 76 мъже, 42 жени и осем деца", каза Бузгая пред АФП.

В сряда групите са били прехвърлени в приемни центрове в градовете Татуин и Меденин и са им били осигурени здравни и психологически грижи с помощта на Тунизийския Червен полумесец.

Съгласно споразумението, Либия ще приеме останалите 150-200 мигранти, съобщиха хуманитарни източници.

Либийското министерство на вътрешните работи обяви споразумението, за да "сложи край на кризата с нелегалните мигранти, блокирани в граничната зона".

Расово напрежение

В последващо изявление то уточни, че след споразумението няма повече мигранти, блокирани на границата, и добави, че се организират съвместни патрули за "осигуряване на сигурността на границата".

Расовото напрежение във втория по големина тунизийски град Сфакс шзбухна след убийството на тунизиец на 3 юли след пререкание с мигранти.

Според Хюман райтс уоч, до 1200 чернокожи африканци са "експулсирани или насилствено прехвърлени от тунизийските сили за сигурност" в пустинни гранични райони с Либия и Алжир.

На 12 юли Тунизийският Червен полумесец е предоставил подслон на около 630 мигранти, открити в Рас Джедир, както и на 200 други, които са били изтласкани към Алжир, съобщиха неправителствени групи.


Журналисти на АФП и други медии обаче съобщиха, че през следващите седмици около 350 мигранти останват блокирани в Рас Джедир.

Според екипа на АФП, на около 40 км южно от Ал-Аса стотици други мигранти са били забелязани да се стичат към Либия без достъп до храна, вода и жизненоважни продукти, докато не били спасени от либийските граничари в началото на август.

До сряда в Либия при Ал-Аса продължавали да пристигат по около 50 мигранти на ден, преди да бъдат спасени от либийските граничари, заяви източник от хуманитарна организация.

Източникът заяви, че сега в Ал-Аса са настанени"около 270 души", а останалите са били отведени другаде, каза източникът, който се опасява, че евакуираните от Рас-Джедир може да бъдат изпратени в лагери за задържане.

Либийските власти са подложени на остра критика от страна на ООН заради съобщенията за насилие срещу мигранти, които живеят в разкъсваната от войната северноафриканска страна и наброяват около 600 000 души.

Смъртоносно корабокрушение

И Либия, и Тунис са основни входни пунктове за мигранти и лица, търсещи убежище, които се опитват да изминат опасни маршрути, често с разнебитени лодки, с надеждата за по-добър живот в Европа.

Опитите за преминаване на Средиземно море от Тунис се увеличиха през март и април след подстрекателска реч на президента Каис Саид, който заяви, че "ордите" от нелегални мигранти причиняват престъпност и представляват демографска заплаха за предимно арабската страна.

След изказването на Саид през февруари в цялата страна зачестиха ксенофобските нападения срещу чернокожи африкански мигранти и студенти, а много мигранти загубиха работата и жилищата си.

Най-малко 11 мигранти са загинали при корабокрушение край бреговете на Сфакс, съобщи в понеделник говорителят на съда Фаузи Масмуди, като добави, че други 44 са изчезнали и само двама са били спасени.

Разстоянието между Сфакс и италианския остров Лампедуза е само около 130 км.

Организацията на обединените нации определи централния средиземноморски миграционен маршрут като най-смъртоносния в света, който всяка година отнема живота на стотици хора.

По данни на Международната организация по миграция, досега по този маршрут са загинали над 1800 души. /БГНЕС