Тунис заедно с ЕС в борбата срещу нелегалната миграция

Президентът на Тунис Каис Саид предупреди, че Европа може да спре потока от мигранти, достигащ бреговете му, само като спомогне за подобряване на условията в страните, от които те идват.

Президентът на Тунис Каис Саид и председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел

Подходът към миграцията, който се занимава единствено със сигурността - предотвратяване на хората да достигнат до Европа, в крайна сметка няма да разреши глобалната криза.

Партньорството между Тунис и ЕС с цел забавяне на мигрантския поток към Европа и други въпроси бяха част от темите, които Каис Саид е обсъдил по време на срещите си в Брюксел с европейските лидери, съобщи „Евронюз“.

Пред изданието държавният глава отбеляза, че по отношение на нелегалната миграция е ясно, че въпросът не би възникнал, ако тези хора имаха в своите стрени същите възможности като гражданите на Европа да живеят добре и да сбъдват мечтите си.

Много от нелегалните имигранти, които идват в Европа от Тунис и Северна Африка, са експлоатирани от престъпни организации, нарушавайки правата на бежанците.

Според Саид, трябва да се коментира и въпросът с легалната миграция на академични и други висококвалифицирани работници. Той посочи за пример факта, че миналата годино почти 500 лекари са се преместили в Европа.

Президентът на Тунис се застъпи за поредната перспектива за миграцията

„Европа или смърт“ е алтернативата за много африканци на юг от Сахара, затворени в Тунис.

За да се бори с нелегалната мрежа за трафик на мигранти, Тунис е на мнение, че ако не бъдат премахнати причините за нелегалната миграция, никакви стъпки не биха били успешни.

„Необходимо е да се борим с мрежите, които се занимават с трафик на хора и в Европа. Тук няма да има сигурност или мир, освен ако не премахнем причините, довели до тази нелегална миграция. Някои от нелегалните имигранти бяха принудени да го направят, тъй като са загубили всякакви надежди, останали са без мечти“, заяви президентът.

Според Каис Саид, с помощта на ЕС трябва да бъде създаден нов механизъм за установяване на по-голяма справедливост в света. И тук не става въпрос за изслушване на проблемите, а за вземане на оперативни решения.

За редица проблеми се изисква глобален подход, а не само решения в рамките на отделните държави, какъвто е случаят с борбата срещу коронавируса.

Що се отнася до тероризма, Тунис е сигурна държава, подчерта Саид.

„Трябва да имунизираме нашето общество, като създадем платформа с културна стойност, предназначена да го предпази от участие в тероризъм и която заплашва главно хора - жертви на определена интелектуална несигурност“, каза той./ БГНЕС

Тунис / Тунис