Тупак Шакур е удостоен със звезда в Холивуд

Рап-легендата Тупак Шакур, който беше застрелян през 1996 г., е удостоен със звезда на Алеята на славата в Холивуд.


На церемонията беше отдадена почит на рапъра, който почина на 25-годишна възраст след кратка, но впечатляваща кариера, в която се превърна от танцьор в една от най-влиятелните фигури в хип-хопа.

"Сърцето ми се изпълва с гордост, че днес стоя тук и представлявам семейство Шакур", каза сестрата на Шакур Секива "Сет" Шакур при откриването в Лос Анджелис.

"Тупак знаеше дълбоко в себе си, че винаги е бил призван за нещо голямо. И като негова по-малка сестра имах привилегията да наблюдавам как това се осъществява."

Известен с емоционално наситените си текстове и сценичния си талант, Шакур продава повече от 75 милиона плочи с хитове, сред които "California Love" и "Changes".

Шакур се превръща и в ключова фигура в известното съперничество между хип-хопа от Източното и Западното крайбрежие, подклаждано от промоутърите.

Макар че е роден в Ню Йорк, Шакур се премества със семейството си в Калифорния още като тийнейджър. Преди да бъде застрелян през септември 1996 г. в Лас Вегас, той се превръща в една от най-разпознаваемите фигури на сцената на Западния бряг.

Обстоятелствата около смъртта на Шакур остават неизяснени. Церемонията в сряда се състоя девет дни преди 52-ия му рожден ден.

Идентифицирането на Шакур като „гангста рапър“ става в края на краткия му живот, когато той неведнъж се сблъсква с насилие и влиза в затвора по обвинения в сексуално посегателство.

Но Шакур, чиято майка Афени е била активна в движението "Черните пантери" и го кръщава на Тупак Амару - революционен вожд на инките, използва текстовете си и за да повдигне въпроси, с които се сблъскват чернокожите американци - от полицейската бруталност до масовото лишаване от свобода.

Шакур и майка му са обект на телевизионната документална поредица "Скъпа мамо: Сагата за Афени и Тупак Шакур". Режисьорът Алън Хюз и продуцентът Джамал Джоузеф бяха сред участниците в церемонията в сряда. /БГНЕС