Турция няма намерение да влиза в сблъсък с Русия в Идлиб

Турският министър на отбраната Хулуси Акар в интервю за CNN Turk заяви, че страната няма намерение да влиза в сблъсък с Русия в Идлиб, а единствената цел са сирийските войски. „Нямаме намерение да влизаме в сблъсък с Русия. Нашите преговори за Идлиб не са в безизходица, те ще бъдат продължени. Нашите наблюдателни пунктове също ще продължат да функционират ", каза министърът.

Той също не изключи възможността Анкара и Москва да започнат да провеждат съвместни патрули там. "Всичко това може да се направи. Основното е да се приложи меморандумът от Сочи", каза министърът в отговор на въпрос на журналист да коментира информация на няколко медии, че Анкара и Москва могат да започнат патрули на райони в Идлиб.

Министърът отбеляза, че военните експерти на двете страни поддържат "здравословен диалог" по отношение на настоящата ситуация.

Лидерите на 27 държави-членки на ЕС призоваха страните в конфликта в Сирия незабавно да прекратят военните действия в провинция Идлиб. Това се посочва в изявление на държавните и правителствените ръководители, които провеждат извънредно заседание в Брюксел.

"Възобновеното военно настъпление на сирийския режим и неговите привърженици в Идлиб, което доведе до големи човешки страдания, е неприемливо. ЕС призовава всички страни незабавно да прекратят военните действия", се казва в изявлението.

Участниците в срещата на върха на ЕС също отбелязаха, че страните в Сирия трябва изцяло да изпълнят задълженията си по споразуменията в Сочи.

Владимир Путин, Еманюел Макрон и Ангела Меркел проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха ситуацията в Сирия и Либия.

Според Кремъл, президентите на Русия, Франция и германският канцлер са обърнали специално внимание на ситуацията в Идлиб. Владимир Путин е отбелязал необходимостта от неутрализиране на терористичната заплаха, спазвайки принципите на суверенитет и териториална цялост на Сирия.

От своя страна Макрон и Меркел обявиха готовността си да помогнат за намаляване на напрежението в Идлиб. Страните също така подчертаха важността на предотвратяването на хуманитарните последици за цивилното население. /БГНЕС