Турция остава най-добрия купувач на оръжие

Дали нахлува в Сирия или въоръжава Либия, действията на Турция биват критикувани от страна на Германия. Независимо от това, обаче, износът на оръжие за НАТО-вския съюзник носят сериозни печалби на германските производители, пише „Тагесшау“.

През 2019 г. Турция е закупила оръжие от Германия на стойност 344,6 милиона евро, което е повече от 1/3 от общия германски оръжеен износ. Това става ясно от документ на Министерството на икономиката с гриф за класифицирана информация, с който разполага ДПА.

За втора поредна година Турция е номер едно сред страните-получатели на германско въоръжение. Миналата година Германия е изнесла оръжие на обща стойност 823,6 милиона евро.

През 2018 г. износът на оръжие за Турция е бил на стойност 242,8 милиона евро, което се равнява на почти 1/3 от общия германски износ на оръжие (770,8 милиона евро).

След нахлуването на турски войски в Сирия през октомври 2019 г. федералното правителство въведе частична забрана за износа на оръжие за балканската държава. Тя обаче се отнася само за оръжия, които могат да бъдат използвани в сирийската война. Според документа, оръжията, доставени миналата година, са били изключително от областта на „морските“ въоръжения.

Износът на оръжие за Турция е спорен не само заради навлизането на турски войски в Сирия. Организацията на обединените нации включи Турция сред страните, които се намесват във войната в Либия посредством доставки на оръжие.

Миналата седмица имаше военна операция в Северен Ирак срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), определена от Турция за терористична организация. От друга страна, Германия и Турция като членове на НАТО принадлежат към един и същи военен съюз.

В публикувания миналата седмица от федералното правителство доклад за износа на оръжие за 2019 г., не се съдържат данни за износа към Турция. Изданието подчертава, че от миналата есен Германия не предоставя подробности за повечето страни-получатели.

Като причина за това се посочва запазването на търговската тайна и потенциалната възможност публикуването на детайли да бъде използвано за идентификация на засегнатите компании. /БГНЕС