Турция: Поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманите

Поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност. Това е заявил турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на разговор с външния министър Екатерина Захариева.

Дипломатическо напрежение избухна между България и Турция заради изказването на външния министър на нашите южни съседи, в което той обвинява София, че нарушава религиозните права на мюсюлманите, предаде репортер на БГНЕС.

По време на предизборна среща с български изселници в турския град Текирдаг външният министър Мевлют Чавушоглу обяви, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу правата на всички религии. По тази причина Анкара трябвало да се намеси и България е променила закона.

Българското външно министерство потвърди за телефонен разговор между външните министри Мевлют Чавушоглу и Екатерина Захариева. Той е проведен по искана на турската страна.

В него Чавушоглу заявява, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност.

Външният министър Захариева е информирала своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив – гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания.

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана. От МВнР обръщат внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого.

Турският посланик в София Хасан Улусой е бил извикан на разговор във външно министерство, научи БГНЕС от дипломатически източници. /БГНЕС