Турция разположи 300 бронирани машини на границата със Сирия

Колони от над 300 камиона и бронирани машини беше разположен до границата със Сирия, съобщи Анадолската агенция.

Военното оборудване пристигна в турската провинция Хатай, която граничи със съседна Сирия. През последните няколко дни Турция разполага войски на границата близо до Идлиб.

Прехвърлянето на допълнителни сили на Анкара към границата със съседната република се извършва на фона на напрежението в Идлиб, след като руските и турските военни направиха нов опит за въвеждане на режим на мълчание, но терористите само засилиха атаките си. В резултат на това загинаха военнослужещи от Руската федерация и от Турция. Сирийската армия отмъсти срещу екстремистите, превземайки на 5 февруари град Саракиб близо до Идлиб.

На 3 февруари позициите на турски войски в околностите на Саракиб бяха подложени на обстрел от сирийската армия, като при атаката загинаха петима военни и трима цивилни. Според Анкара сирийската армия е била уведомена предварително за местоположението на турските сили. В същия ден турският президент Реджеп Ердоган заяви, че турските самолети и артилерия в отговор на инцидента са нанесли въздушни удари по 40 цели в Идлиб./БГНЕС