Турция започна сондажи за петрол и газ в Черно море

Корабът „Фатих“ започна сондажи в блока „Туна-1“ в Черно море. Това написа в Туитър турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Корабът "Фатих" в Босфора

„Ако има петрол и газ в Черно море, то ние задължително ще разработим находищата“, написа той, цитиран от Анадолската агенция.

Дьонмез подчерта, че Турция е твърдо решена да осигури своята енергийна безопасност и в тази връзка ще извърши сондажни работи „на всеки квадратен метър“ от своята зона във всички морета, които мият нейните брегове.

Церемонията по изпращането на кораба „Фатих“ от Истанбул за Трабзон се състоя на 29 май. На нея присъства президентът Реджеп Тайип Ердоган. За да може корабът да премине под мостовете на Босфора, част от платформата за сондиране беше демонтирана и отново монтирана, когато „Фатих“ акостира в пристанището на Трабзон.

Датата 29 май не беше случайно избрана. Тя е свързана с 567-годишнина от превземането на Константинопол от османските турци под предводителството на султан Мехмед II Фатих. Така настоящата турска власт се опита да свърже миналото с бъдещето. /БГНЕС