Турчин спечели седмото издание на маратона в Стара Загора

Омер Алканоглу от Турция триумфира в седмото издание на маратона в Стара Загора, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Той завърши класическата дистанция от 42.195 км с време от 02:31:15 сек. Омер е шампион за втори път в Стара Загора, след като триумфира преди две години по същото трасе. Втори и трети на почетната стълбичка се наредиха съответно българите Шабан Мустафа и Александър Спасов. При жените, победата е за България в лицето на Надежда Ангелова – 03:04:01 сек, като малко преди края шампионката прегърна детето си и финишира с него на ръце.

Около 700 бегачи от България и чужбина се включиха в състезанието.

Богдан Семьонович от Украйна спечели полумаратона на 21 км за втора поредна година с време от 01:07:19 сек. Той остави зад себе си на втора и трета позиция съответно българските бегачи Стоян Владков, който завоюва националната титла в дисциплината, и Йоло Николов. При жените това стори Милица Мирчева, която оглави и генералното класиране, с 01:13:48 сек. На 10.5 км успехът при мъжете бе за сребърният медалист от Параолимпийските игри в Токио Християн Стоянов с 00:32:52, а при жените триумфира Лиляна Георгиева.

Актуалният световен вицешампион по биатлон за младежи Благой Тодев бе сред участниците на 21 км. Той финишира за 1.34 ч. и бе отличен със специален приз от Старозагорската община, връчен му от Красимира Чахова, зам.-кмет на града. Роденият в Банско талант завърши сезона като европейски шампион от Поклюка, световен вицешампион от Солт Лейк Сити и носител на Кристалния глобус за Най-добър в индивидуалната дисциплина при младите. Тази зима 21-годишният Тодев направи и своя олимпийски дебют на Игрите в Пекин през февруари.

Седмото издание на маратона в Стара Загора стартира в 9 часа сутринта под мотото „Бягането начин на живот“ мотото на верига маратони в България - Стара Загора, Варна и София. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите трите дистанции се сдобиха и с медал за участие като спомен от събитието.

Началото на Маратон Стара Загора, полумаратон и дистанцията 10.550 км беше дадено пред Община Стара Загора (бул. “Цар Симеон Велики“ 107). Маршрутът продължи по бул. “Цар Симеон Велики“, след което състезателите преминаха по бул. „Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ направиха обратен завой и по същия маршрут се насочиха към Община Стара Загора. Около 700 бегачи от България и чужбина взеха участие в състезанието. /БГНЕС