Турист откри древен асирийски печат в Северен Израел

Турист в Северен Израел откри рядък печат от периода на Първия храм, в природния резерват Табор в Долна Галилея.


Печатът, използван от асирийски администратор, е намерен наскоро от Ерез Абрахамов, на 45 години, от Падуел.

Абрахамов открил предмета близо до дъното на Тел Рекеш, свързан с град Анахарат, споменат в Книгата на Исус Навин.

Находката, оповестена от Израелската служба за антики (ИСА), подсказва за възможното присъствие на асирийски или вавилонски служители в региона през VIII в. пр.н.е. Възможно е тя да е била използвана от асирийски или може би вавилонски служител преди почти 2800 години, по времето на Първия храм.

„Отначало си помислих, че това е просто камък, но когато го взех, видях, че е гравиран“, каза Абрахамов.

При по-внимателно вглеждане той разбрал, че на него е изобразено митично същество.

Рядката находка е предадена на ИСА, както изисква законът, а откривателят получил сертификат за благодарност.

Печатът е червеникавокафяв камък от карнеол с размер на нокът. От едната страна на камъка е изобразен скарабей, а от другата е сложно гравирана фигура на грифон или крилат кон. Този стил на изкуство е характерен за асирийската и вавилонската цивилизация, които процъфтяват по това време.

Скарабеите са били считани за свещени от египтяните и са олицетворявали обновлението и възраждането. Значението им обаче надхвърляло духовната сфера. Те са били използвани като административни печати, особено от високопоставени служители. Откриването на този скарабей в района на Долна Галилея в Израел предполага, че по време на асирийското управление в Тел Рекеш са присъствали асирийски или вавилонски служители.

Археологът Ицик Паз, който разкопал Тел Рекеш, проучил находката, за да получи повече информация. Според него това е един от най-значимите печати, открити тук.

Според Паз този печат ни дава представа за асирийската администрация.

„Ако успеем да датираме точно този печат, той би могъл да хвърли светлина върху асирийското присъствие на това стратегическо място“, допълни археологът./БГНЕС