Туристическият бранш иска пълна проверка на Зарица Динкова, харчела парите нецелесъобразно

Туристическият бранш иска пълна проверка на работата на Зарица Динкова, предаде репортер на БГНЕС.


Туристическите асоцииации настояват от новия служебен министър на туризма Евтим Милошев да направи пълна проверка на това как Динкова е изразходвала държавните средства. Според тях държавните пари са харчени, „ако не неправомерно, то поне нецелесъобразно“.

Браншът апелира да се направи проверка, която да установи:

- Как са изразходвани средствата за реклама на българския туризъм;

- Как са изразходвани средства за реклама на Черноморските общини;

- Какви и как са сключвани договори с фирми и физически лица;

- Как са изразходвани средствата за организиране на събития;

- Какви средства са предоставяни на браншови организации и кои са те;

- Какви изразходените средства за командировки, пътувания, хотели и какъв е бил обемът на делегациите;

- Какви средства са изразходвани за подаръци и рекламни материали;

- Какви са раздаваните бонуси на служители и най-вече политически кабинет;

„Считаме, че подобна проверка е задължителна, за да се изясни до колко парите на българския данъкоплатец са изразходвани правилно, целесъобразно и законно“, се казва в призива.

Туристическите компании посочват, че широко прокламираната “Черноморска програма” по същество е „директно субсидиране на тесен кръг от частни интереси с пари от държавния бюджет, а общините се използват като “пощенска кутия”, за да ги преразпределят към фирми свързани с крайните получатели“.

Затова от бранша настояват документацията по тази програма да бъде проверена от АОП, АДФИ и Сметната Палата.

„Апелираме също министър Евтим Милошев да не подписва подготвените от предишното ръководство на МТ нови процедури, преди да проведе обществено обсъждане с бранша за определяне на критерии и цели, които ще допринесат за повишаване на конкурентноспособността на българския туристически продукт“, се казва в документа.

От бранша вярват, че служебното ръководство на министерството на туризма ще се отнесе отговорно към техния призив и изразяват надежда, че то ще успее да помогне за спокоен и успешен летен сезон.

Призивът е подписан от: Национален Борд по Туризъм, Българска Туристическа Камара, Българска асоциация за туризъм, Обединение „Бъдеще за туризма", Сдружението на Заведенията в България и Българската Асоциация на Заведенията. /БГНЕС