Туризмът в Гърция бележи ръст

Според официалната статистика броят на чуждестранните туристи, посетили Гърция, се е увеличил рязко през тази година въпреки рязкото покачване на инфлацията и войната в Украйна.

Но цифрите остават под рекордните нива отпреди пандемията през 2019 г., които помогнаха за съживяването на зависимата от туризма икономика на страната след години на криза.

От януари до края на август 19,12 млн. чуждестранни туристи се в южноевропейска държава, за да разгледат забележителности като Акропола в Атина или островите в Егейско море, съобщи Банката на Гърция.

Това представлява 121-процентно увеличение спрямо същия период на 2021 г., когато ограниченията за пътуване и социалните ограничения на Covid-19 натежаха върху туристическия сектор.

Само през август, който традиционно е пикът на туристическия сезон в Средиземноморието, в Гърция са пристигнали над 5,8 млн. чуждестранни посетители, което е с 44% повече спрямо данните за 2021 г.

Въпреки това броят на туристите през първите осем месеца на тази година е по-нисък с 12,4 % в сравнение със същия период на 2019 г.

Високата от десетилетия инфлация изяжда бюджетите на много европейски домакинства, а руските туристи - чести посетители на плажовете на Крит или Корфу - са намалели рязко поради последиците от войната в Украйна и европейските санкции.

Туризмът представлява една четвърт от годишния икономически продукт на Гърция, но бъдещето на сектора е под въпрос.

Някои острови се пренасищат с туристи, докато други са станали толкова скъпи, че много гърци вече не могат да си позволят да живеят там. /БГНЕС, АФП

Атина / Гърция