Турмалин „Watermelon” и смарагд от времето на Клеопатра в музея „Земята и хората“

„Новата експозиция „Зелената приказка на камъка“ представлява минерали образувани в най-различни геоложки епохи, с най-различен състав и структура. Такива минерали въобще не могат и да се срещнат по едно и също време в природата, дават си среща само тук в нашия музей“. Това заяви в интервю за БГНЕС Светла Старирадева, главен уредник и отговорник за експозицията в Националния музей „Земята и хората“.

Светла Старирадева обясни, че цветът на минералите е първото нещо, което ние виждаме, когато ги погледнем, но и същевременно най-лъжливият диагностичен признак. „Ще се убедите, че минерали, които много си приличат, смятаме, че са едно, а те се оказват съвсем различни“, обясни уредникът в музея и уточни, че експозицията ще бъде разположена в шест витрини, където ще се покажат зелени на цвят минерали. „В една от витрините ще видим изобилие от турмалин. Това е минерал, който се слави с най-голямо разнообразие в цвета, като се започне от безцветен и се премине през син, зелен, червен и се стигне до черен. Дори в един и същи кристал може да срещнем два или три цвята“, обясни Старирадева и коментира, че най-интересни са тези минерали, при които външната част на турмалина е зелен, вътрешността е розова. „На практика се наричат “watermelon”, тъй като наподобяват диня“, уточни уредникът.

Светла Старирадева поясни, че в следваща витрина можем да видим смарагди. „Той е скъпоценен камък от първа величина, наравно с диаманта, рубините и сапфирите, като тук показваме един образец от легендарните мини на Клеопатра“, обяви тя. „Легенди се носят за нейните предпочитания към изумрудите, които е имало на територията на източната част от пустинята на Египет и техният цвят не е толкова ярък, но те са били добивани през I-III век пр. Хр. и това продължава до XVI век, докато се откриват смарагдите или изумрудите от Южна Америка“, обясни отговорничката за експозицията.

Тя поясни, че могат да се видят и смарагди от Колумбия, Мозамбик, Русия, Бразилия, но най-висококачествени са колумбийските, тези със зелен цвят и капчица синьо в него. „Това символизира и самата страна“, добави уредникът в музея „Земята и хората“.

Експозицията може да бъде разгледана поне до края на годината, където ще са експонирани някои от най-впечатляващите със своя блясък, рисунък и разнообразие на зелени цветове минерали. Присъстват освен образци от легендарни находища като смарагдът от древните мини на египетската царица Клеопатра, но и рядко срещани в природата минерали от древните мини за сребро, олово и мед в района на гр. Лаврио, Гърция. Два от експонираните минерали носят имената на географските райони, в които са открити за пръв път – атакамит и тиролит. Малахит от Централно-африканския меден пояс и нефрит от Русия, най-редкия и ценен гранат – демантоид е от Камчатка, султанит от провинция Мугла, високо в Анадолските планини на централна Турция. И още много други минерали, образувани през различни геоложки епохи, при различни условия, обединени от зеления си цвят, сътворен от природата. /БГНЕС