Турска научна експедиция с българско участие заминава за Антарктида

Учени и изследователи, участващи в 8-та Национална научна експедиция в Антарктида, тръгнаха от Истанбул на своята мисия, предаде Анадолската агенция.


"Общо 20 учени и трима гимназисти са част от експедицията, включително по един българин и американец, както и двама испанци", съобщи директорът на Института за полярни изследвания и координатор на експедицията проф. д-р Бурджу Йозсой. Гимназистите са спечелили конкурс за изследователски проекти в рамките на Текнофест.

Пътуването ще отнеме 2-3 дни.

Експедицията ще се проведе под егидата и координацията на Института за полярни изследвания ТЮБИТАК.

Учените ще пътуват до временната научна база в Антарктида по маршрута Истанбул-Сао Пауло-Сантяго-Пунта Аренас-Кинг Джордж.

Турският посланик в Аржентина Сюлейман Омур Будак също ще се присъедини към експедицията и ще направи официални посещения в научните бази на други държави на остров Кинг Джордж.

Учените ще извършат дейности по поддръжката на турския научноизследователски лагер на остров Подкова, дългосрочни мониторингови проучвания, поддръжка на метеорологични станции и дейности по картографиране на остров Подкова и околностите му. /БГНЕС