Турската избирателна комисия анулира победата на прокюрдски кандидат за кмет

Регионалната избирателна комисия отне победата на прокюрдски кандидат, който се класира на първо място в надпреварата за кметския пост в източен турски град, съобщиха от неговата партия, предаде АФП.


Този ход остави пътя свободен за кандидата от управляващата партия "Справедливост и развитие" (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган да заеме поста в град Ван с едва 27% от гласовете, се казва още в изявлението на Партията за единство и демокрация (ДЕМ).

По време на общонационалните общински избори в неделя Абдуллах Зейдан от ДЕМ събра над 55% от гласовете във Ван, който се намира на езерото Ван на около 80 км от източната граница на Турция с Иран.

От ДЕМ съобщиха, че само два дни преди вота Министерството на правосъдието е отменило съдебно решение, с което е възстановено правото на Зейдан да се кандидатира на изборите.

През 2015 г. той беше избран за депутат от листата на ХДП (сега ДЕМ), а през 2016 г. беше арестуван заедно с дузина други депутати, след като критикува въздушните бомбардировки на турската армия срещу забранените кюрдски бойци в югоизточната част на страната.

"Отхвърляме решението, взето от провинциалната избирателна комисия във Ван, да даде мандат на кандидата на ПСР, въпреки че нашата партия спечели с голяма разлика", се казва в изявление на ДЕМ.

Зейдан все още може да обжалва решението, което предизвика протести в провинция Ван, в която живеят около 1,1 млн. души.

Телевизионни кадри показаха стотици протестиращи, събрали се пред централата на ДЕМ във Ван в знак на солидарност.

"Абдула Зейдан е нашата чест", скандираха те. "Назначените от правителството попечители не могат да ни възпрат."

Полицията изстреля сълзотворен газ и водно оръдие, за да разпръсне протеста.

ДЕМ призова правителството на Ердоган, което получи тежък общонационален удар на изборите, да "уважи волята на народа" във Ван.

Озгур Озел, лидер на опозиционната партия РНП, чиито кандидати спечелиха Истанбул и Анкара, както и вътрешните анадолски градове на вота в неделя, подкрепи ДЕМ, като нарече отмяната на победата на Зейдан "позор".

ДЕМ - обвинявана от властите във връзки със забранени кюрдски бойци - в неделя обхвана големи градове в югоизточната част на страната с кюрдско мнозинство, включително най-големия град в региона Диарбекир.

След изборите през 2019 г. 52 кмета, избрани в югоизточната част на страната с листата на ХДП (сега ДЕМ), бяха лишени от длъжност и заменени с назначени от държавата администратори заради предполагаеми връзки с кюрдски бойци.

Това се случи след опита за преврат през 2016 г. срещу правителството на Ердоган, който предизвика масови репресии срещу опоненти от всякакъв характер - въпреки че основната цел беше движението, ръководено от живеещия в изгнание в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен. /БГНЕС