Турската централна банка повишава лихвените проценти

Очаква се Централната банка на Турция да повиши рязко основния си лихвен процент, което е силен сигнал, че преизбраният президент Реджеп Тайип Ердоган е приел някои стъпки за затягане на паричната политика за борба с инфлацията, съобщи „Сабах“.


Очакваната промяна на политиката под ръководството на новия шеф на Централната банка Хафизе Гайе Еркан идва на фона на упоритата инфлация, която през октомври достигна 24-годишен връх от 85,5%, след което се понижи повече от два пъти и последно спадна до под 40% миналия месец.

След преизбирането му миналия месец Ердоган пренареди икономическия си екип, като назначи Мехмет Шимшек, уважаван ветеран в политиката, за министър на финансите и финансите, а Еркан, бивш банкер от Уолстрийт, за управител на централната банка.

В коментарите си миналата седмица Ердоган изрази подкрепата си за дуото и заяви, че Шимшек ще предприеме бързи стъпки в координация с централната банка. Все пак той подчерта, че е грешка да се предполага, че е променил собствената си позиция, когато става въпрос за лихвените проценти.

Като критик на високите разходи по заемите, през последните две години Ердоган подкрепи "нов икономически модел", който дава приоритет на ултраниските лихвени проценти. Целта на модела е да се постигне ценова стабилност чрез намаляване на разходите по заемите, стимулиране на износа и превръщане на хроничните дефицити по текущата сметка в излишъци.

Инфлацията се повиши на фона на обезценяването на турската лира, до което се стигна, след като страната избра облекчаване на политиката, в резултат на което централната банка намали основния си лихвен процент от 19% през 2021 г. на 8,5% в момента.

Досега през тази година лирата е поевтиняла с около 20% спрямо щатския долар. През 2021 г. тя е спаднала с 44%, а през 2022 г. - с 30%.

Медианната оценка бе за повишение с 1250 базисни точки до 21% този месец. Предвижданията варираха от 12,50% до 30%, като някои икономисти смятат, че повишенията ще бъдат по-постепенни.


Малек Дримал, водещ стратег за Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка в „Societe Generale“, прогнозира повишение до 15% и ангажимент за още повишения през следващите месеци, като през август основният лихвен процент ще достигне 25%.

"Обикновено обаче нашите клиенти биха искали да видят значително затягане много скоро - в района на повишение от 15-25% на следващото заседание", каза той.

"Смятаме, че дори един по-постепенен цикъл на повишения - придружен от ястребови послания и стремеж към връщане към ортодоксалността като цяло - може да бъде достатъчен, за да стабилизира лирата през лятото с помощта на приходите от туризъм."

Миналата седмица Ердоган заяви, че е одобрил политическите стъпки, които Шимшек, високо ценен от финансовите пазари, ще предприеме заедно с централната банка, което предполага, че е дал зелена светлина за повишаване на лихвените проценти.

Рейтинговата агенция Moody's заяви във вторник, че доказателството, че Турция се е насочила към по-ортодоксална и предвидима икономическа политика, би било "недвусмислено положително за кредитите".

Ердоган също така заяви, че възгледите му за лихвените проценти не са се променили и че целта е в крайна сметка да се намали инфлацията, както и лихвените проценти, до едноцифрено число. /БГНЕС