Турски фирми изпълняват проекти за над 85 милиарда долара в Африка

Турските компании са реализирали инфраструктурни и суперструктурни проекти в Африка на стойност десетки милиарди долари, с което затвърждават бързата си експанзия на континента и създават стотици хиляди работни места.


По данни на Съвета за външноикономически отношения на Турция към края на 2023 г. фирмите-изпълнители са реализирали 1864 проекта в Африка на стойност 85,4 млрд. долара.

Инвестициите на турските компании на територията на континента надхвърлят 10 млрд. долара, а във фирмите им работят над 100 000 африканци.

Ангажираността на Турция с благосъстоянието на африканския континент набира скорост през годините. От встъпването си в длъжност преди почти две десетилетия, за първи път като министър-председател, Ердоган насърчава връзките с континента, представяйки Турция като по-справедлив играч от бившите колониални сили на континента.

Дипломатическата работа доведе до това, че обемът на търговията на Турция с Африка нарасна до близо 41 млрд. долара в края на 2022 г., от едва 5,4 млрд. долара през 2003 г. Прогнозите са, че през 2023 г. тази цифра ще достигне 50 млрд. долара.

Приоритетът на правителството да се ангажира с Африка спомогна за улесняване на растежа на бизнес и търговските отношения. Той дойде със силен ангажимент, насочен към пряка помощ, инфраструктура, транспортни проекти и взаимноизгодни икономически партньорства.

Големите турски строителни компании в Уганда, Polat Yol и Yapı Merkezi са реализирали мегапроекти.

Polat Yol спечели договор за строителни работи за модернизиране на 92-километровия път Muyembe-Nakapiripirit, който свързва Уганда с Кения, Южен Судан и Етиопия./БГНЕС