Турски изтребител от пето поколение успешно изпълни първия си полет

Турският изтребител от пето поколение KAAN успешно изпълни първия си полет.

В рамките на първия си полет самолетът излетя от военновъздушната база Мюртед край Анкара и се върна в базата след кратък изпитателен полет. Бойната машина беше пилотирана от Барбарос Демирбаш, предаде Анадолската агенция.

Със самолета KAAN Турция ще се превърне в една от петте държави, произвеждащи самолети от пето поколение.

KAAN ще може да работи съвместно с платформи като безпилотни летателни апарати и бордови системи за предупреждение и контрол.

Благодарение на интегрирането на оръжия от ново поколение KAAN ще може да извършва прецизни удари при свръхзвукова скорост. А системите за изкуствен интелект и поддръжката на невронни мрежи ще осигурят на самолета допълнителна мощност.

Като част от програмата KAAN в Турция ще бъде създаден един от малкото големи центрове за летателни изпитания в света за тестване на бордовото оборудване в условия на мълния, както и за тестване на видимостта на въздухоплавателните средства в зоната за наблюдение на радарите. Ще бъдат създадени и въздушни тунели за тестване на взаимодействието на въздухоплавателното средство с въздушния поток. Всичко това ще разшири възможностите за обработка на тестови данни./БГНЕС