Турско-сирийското земетресение в цифри: над 35 000 жертви, до 84,1 млрд. долара щети, над 6 млн. без дом

Сред развалините стотици хиляди бездомни хора са изправени пред студ и глад, докато властите в Турция и Сирия се справят с тежката хуманитарна катастрофа, причинена от земетресението, при което загиналите са вече над 35 000 души.

Тъй като повече от седмица след земетресението надеждите за намиране на живи хора под отломките намаляват, вниманието се насочва към осигуряване на храна и подслон за огромния брой оцелели. По данни на турското правителство около 1,2 млн. души са настанени в студентски общежития, издигнати са над 206 000 палатки, а 400 000 са евакуирани от опустошените райони.

Бедствието е нанесло и психологически поражения. В палатковия град в близост до епицентъра на земетресението в Кахраманмараш 41-годишният баща на четири деца Серкан Татоглу описва загубите за семейството му, докато е очаквало вторичните трусове.

"Най-малкият, травмиран от вторичните трусове, продължава да пита: "Татко, ще умрем ли?", разказва Татоглу за шестгодишното си дете.

Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай заяви, че 574 деца, извадени от срутени сгради, са били открити без оцелели родители. Само 76 са били върнати на други членове на семейството.

Един доброволен психолог, работещ в център за подкрепа на деца в тежко пострадалата провинция Хатай, заяви, че много родители трескаво търсят изчезналите деца.

"Получаваме множество обаждания за изчезнали деца", казва Хатидже Гоз по телефона. "Но ако детето все още не може да говори, семейството не е в състояние да го открие."

"Милиони трябва да бъдат нахранени"

В опустошения турски град Антакия екипи за почистване разместват отломки и поставят основни тоалетни, а телефонната мрежа в някои части на града започна да се възстановява, съобщи репортер на АФП. Градът е патрулиран от полицаи и войници, разположени да предотвратят грабежи след няколко инцидента през уикенда.

"Изпратете всички неща, които можете, защото тук има милиони хора и всички те трябва да бъдат нахранени", призова турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу късно в неделя.

В Антакия и Кахраманмараш постъпват хранителни и други помощи, съобщават екипи на АФП.

Икономическата цена на бедствието може да достигне 84,1 млрд. долара, като близо 71 млрд. долара от тях са за жилищно настаняване, се казва в доклад на турската асоциация на работодателите Turkonfed от понеделник.

Съседна Сирия, която вече 12 години е разкъсвана от гражданска война, е особено загрижена. В понеделник Организацията на обединените нации проведе извънредна среща, на която се обсъждаше как да се увеличи помощта за районите, контролирани от бунтовниците, като гневът срещу бавната международна реакция спрямо страната парий нараства.

Сирийският президент Башар Асад, който е изолиран и подложен на западни санкции, призова за международна помощ за възстановяване на инфраструктурата в страната, където по оценки на ООН повече от 5 милиона души са останали без дом. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че Асад се е съгласил да отвори още два гранични пункта от Турция към Северозападна Сирия, за да може да се внасят помощи. Преди земетресението почти цялата хуманитарна помощ за повече от 4 милиона души, живеещи в контролираните от бунтовниците райони в Северозападна Сирия, се доставяше само през един пропускателен пункт.

"Отварянето на тези пропускателни пунктове - заедно с улесняването на хуманитарния достъп, ускоряването на одобряването на визите и улесняването на пътуването между центровете - ще позволи на повече помощ да бъде доставена по-бързо", заяви Гутериш.

Повече от седмица след земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което срина сгради в целия регион, продължават да се появяват истории за хора, намерени живи в развалините. Експерти обаче предупредиха, че надеждите за намиране на още оцелели намаляват.

В понеделник в Турция братята и сестрите Харун, на 8 години, и Еюфан, на 15 години, бяха спасени 181 часа след петото най-смъртоносно земетресение през 21-ви век, съобщи Анадолската агенция.

Мексиканско военно куче спасител на име Протео загина в търсене на оцелели под развалините в Турция.

"Ти изпълни мисията си... благодаря ти за героичната работа", написаха мексиканските военни в Туитър в понеделник.

Помощ за Сирия

Потвърденият брой на загиналите възлиза на 35 331 души, като официални лица и медици съобщиха, че 31 643 души са загинали в Турция и най-малко 3688 в Сирия.

В понеделник камиони, превозващи комплекти за подслон, преминаха от Турция в Северозападна Сирия. Представители на ООН обаче заявиха, че са необходими повече средства за милионите хора, чиито домове са разрушени. В понеделник Судан изпрати полет с 30 тона помощи за Сирия. Според служителя на сирийското министерство на транспорта Сюлейман Халил досега в Сирия са кацнали 62 самолета с помощи, а през следващите дни се очакват още, особено от Саудитска Арабия. /БГНЕС