Турското МВнР: С България сме приятели, не се месим във вътрешните работи

Злонамерени кръгове искат да навредят на турско-българското приятелство. Въпреки това нашето приятелство с България, което има здрави основи, няма да пострада от тези действия. Това се казва в специално изявление на турското министерство на външните работи по повод възникналото напрежение между две страни.

Говорителят на външното министерство на Турция Хами Аксой отговори на въпросите отправени към външния министър Чавушоглу относно закона за вероизповеданията в България.

„Ние имаме много близки и добри взаимоотношения с България. Нашите братя в България обогатяват нашите взаимоотношения”, пишат от турското министерство в изявление.

„Като съседи, приятели и съюзници България и Турция обръщат внимание на принципа на ненамеса във вътрешните работи на другата страна”, казва Аксой.

„От друга страна напълно естествено е външните министерства да имат конструктивен и приятелски диалог и консултации за много въпроси. В този контекст се отбелязва, че изявленията на министъра на външните работи на Турция в неотдавнашна реч, в която той се позовава на по-ранен телефонен разговор с българския външен министър относно измененията в Закона за вероизповеданията, приет в българския парламент и по международни норми, бяха неправилно изтълкувани и изкривени в българската преса чрез неправилен превод”, твърдят от министерството.

Те добавят, че „някои злонамерени кръгове прибягват до този подход с оглед на вредата на турско-българското приятелство. Въпреки това, нашето приятелство с България, което се основава на солидни основи, няма да бъде увредено от такива действия.”

БГНЕС припомня, че по време на предизборна среща с наши изселници в град Текирдаг турският външен министър Мевлют Чавушоглу отправи критики към българския Закон за вероизповеданията. Според него промените били насочени срещу правата на всички религии и Анкара трябвало да се намеси, след което България е променила закона.

Българската държава реагира остро на думите на ръководителя на турската дипломация, които бяха произнесени броени дни преди местните избори в нашата югоизточна съседка.

МВнР направи демарш на турския посланик Хасан Улусой. На посланика бе обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. Изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу бе окачествено като неприемливо. Улусой заяви, че изказването на турския външен министър е извадено от контекста.

В Букурещ премиерът Бойко Борисов разговаря с турския президент Фуат Октай.

"Никой не ни е оказал абсолютно каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията. Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволявали. А в България антитурската кампания носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим“, каза Борисов след разговорите. /БГНЕС