Турция: ЕС да поеме отговорност за бежанците

Вицепрезидентът на Турция призова ЕС да отвори легални коридори за миграция за сирийските бежанци и да изпълни принципа за справедливи ангажимент и отговорност към тях.

Фуат Октай призова държавите-членки на ЕС да активират механизма за доброволен хуманитарен прием с конкретни ангажименти и да увеличат квотите за прием на бежанци.

Той направи тези коментари по време на церемонията по подписване на Споразумението за подфинансиране на Ilbank и местните общини като част от програмата за финансова помощ на ЕС за бежанци в Турция в международния конгресен и изложбен център в Анкара.

Октай заяви, че близо 4 милиона сирийски бежанци, бягащи от терора и войната в Сирия, са намерили убежище в Турция.

В момента Турция предоставя помощ и закрила на 9 милиона мигранти, включително вътрешно разселени хора в границите на Сирия, каза Октай.

„С тъга наблюдаваме отношението към имигрантите в Беломорието и Средиземно море и как човечеството не им оказва хуманитарна подкрепа”, отбеляза той.

Октай обвини ЕС и ООН, че са наблюдатели на тази човешка трагедия и не са предприели необходимите стъпки.

„Политиката, която позволява на всички, търсещи убежище и бежанци да влизат в Турция, но никога да не могат да я напуснат, не е нито устойчива, нито хуманна“, добави той.

Турция е ключов транзитен пункт за търсещите убежище, целящи да преминат в Европа, за да започнат нов живот, особено онези, които бягат от война и преследване./БГНЕС, Анадолска агенция