Турция и САЩ проведоха полезни преговори

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу проведе телефонен разговор с американския си колега Антъни Блинкен.

Двамата дипломати са обсъдили актуални въпроси на двустранните отношения, мирния процес в Афганистан и планираната среща в Истанбул, както и развитието на обстановката в Сирия и Близкия Изток, пише сайтът „A News”.

Това е първият разговор между Чавушоглу и Блинкен след срещата им в кулоарите на срещата на върха на външните министри на НАТО в Брюксел миналия месец.

Тогава Блинкен подчерта, че "Турция е дългогодишен и ценен съюзник" и че е в интерес на Анкара да остане в алианса.

Връзките между съюзниците в НАТО Турция и САЩ бяха силно обтегнати заради закупената от Анкара руска система за противовъздушна отбрана С-400, което накара Вашингтон да премахне Турция от своята самолетна програма F-35 Lightning II.

САЩ твърдят, че Русия може да използва системата за получаване на класифицирани данни за самолетите Lockheed Martin F-35 и е несъвместима със системите на НАТО. Турция обаче настоява, че С-400 няма да бъде интегриран в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за алианса.

Анкара многократно подчерта, че отказът на САЩ да го продадат системите Patriot са я накарали да потърси друг доставчик, а Русия е предложила по-добра сделка, включително по отношение трансфера на технологии. Турция дори предложи да се създаде комисия за изясняване на евентуални технически проблеми.

Войната в Сирия, екстрадирането на Фетулах Гюлен, както и подкрепата на САЩ за терористичната организация ПКК, заплашваща сигурността на Турция, доведоха до нарастващо напрежение между двамата партньори.

Мирните преговори в Афганистан, обаче, се очертават като област на сътрудничество между двете страни.

По-рано този месец в писмо до президента на Афганистан Ашраф Гани Блинкен предложи провеждането на ръководена от ООН мирна конференция в Турция с цел финализиране на мирното споразумение. След новината Турция изрази готовност да участва в усилията за посредничество за установяване на мир в Афганистан и региона. /БГНЕС