Турция и САЩ стартират съвместен стратегически механизъм

В понеделник Турция и САЩ обявиха, че стартират стратегически механизъм за по-нататъшно разширяване на двустранното сътрудничество между страните, се посочва в съвместно изявление.

Съобщението бе направено в рамките на среща между турския заместник-министър на външните работи Седат Йонал и заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в столицата Анкара.

"В съответствие с ангажимента, поет от президентите (Реджеп Тайип) Ердоган и (Джо) Байдън по време на срещата им в Рим през октомври 2021 г., Турция и Съединените щати стартираха Турско-Американски стратегически механизъм на 4 април в Анкара", се казва в съвместното прессъобщение.

По време на срещата си дипломатите разгледаха теми от взаимен интерес като икономическо и отбранително сътрудничество, борба с тероризма и ключови области от общ регионален и глобален интерес.

САЩ приветстват усилията на Турция "да улесни намирането на справедливо, договорено дипломатическо решение" за прекратяване на войната в Украйна, се казва в изявлението. Двете страни също така подчертаха общия си ангажимент към суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

В изявлението се казва също, че заместник-министърът на търговията на САЩ Мариса Лаго ще посети Анкара на 5 и 6 април, за да постигне напредък по целите на стратегическия механизъм за икономическо и търговско сътрудничество. Страните също така заявиха, че очакват провеждането на среща на министерско равнище по-късно през 2022 г. в рамките на механизма.

Отделно от това Нюланд се срещна и с говорителя на президента Ибрахим Калин на среща, по време на която двете страни изразиха задоволство от изпълнението на стратегическия механизъм, като заявиха, че той ще има положително въздействие върху хода на двустранните отношения. Двамата обсъдиха и руско-украинската война, се казва в изявление на канцеларията на Калин. Те разгледаха и въпроси като Сирия, Азербайджан, Армения и Израел, енергийната сигурност, сътрудничеството в областта на отбраната и двустранните политически и икономически отношения.

На срещата беше посочено, че руско-украинските преговори в Истанбул на 29 март са дали "положителен тласък" на усилията за мир, като Турция е изиграла "важна роля" за прекратяване на войната между Русия и Украйна.

Калин заяви пред Нюланд, че Турция решително ще продължи дипломатическите си инициативи за прекратяване на огъня и отваряне на хуманитарни коридори. /БГНЕС