Турция инсталира в Черно море 280-тонен резервоар за събиране на газ

Турция инсталира 280-тонен резервоар на дълбочина 2200 метра в морето, който ще събира постъпващия от кладенците черноморски газ - операция, отнела 20 часа, съобщи вестник „Yeni Şafak“.

По-рано вестник "Сабах" писа, че Турция ще инвестира почти 10 млрд. долара в проект за добив и пренос на 540 млрд. куб. м газ от находището "Сакария" в Черно море. Планира се първият газ от находището да постъпи в Турция през 2023 г. Самият Донмез също така съобщи, че приблизителната стойност на газа, открит в Черно море, е 400 млрд. долара.

"Газът от Черно море се доближи до сушата. На дълбочина 2200 метра в морето в системата е монтиран 280-тонен гигантски разпределителен резервоар, който ще събира газа от кладенците и ще го свързва с главния тръбопровод. 20-часовата операция беше извършена с хирургическа прецизност, за да се гарантира, че резервоарът няма да мръдне и на сантиметър", пише вестникът.

Съобщава се, че работата на екипите на Турската петролна корпорация (TPAO) в газовото находище в Сакария, което се смята за най-голямото откритие на природен газ в историята на Турция, продължава денонощно.

"Този гигантски разпределителен резервоар „Peçenek“, който ще събира газ от кладенците и ще го свързва с главния газопровод, беше транспортиран с кораб от пристанището до газовото находище в Сакария, където ще бъде пуснат в експлоатация. Тук гигантското оборудване, спуснато на морското дъно с помощта на специални кранове и подводни роботи, беше монтирано на мястото си с операция, извършена с хирургическа прецизност. Операцията, продължила цяла нощ, е траела около 20 часа", уточнява изданието. /БГНЕС